27 oct. 2021 | 07:17

Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii români: nimeni din Europa nu invidiază dezastrul prețurilor din România

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii români: nimeni din Europa nu invidiază dezastrul prețurilor din România

Fluctuațiile prețului de la pompă suferite de șoferii români, indiferent dacă se orientează către benzină sau motorină, este un exemplu negativ pentru întreaga Europă. O singură țară se mai apropie de dezastrul pe care îl suferă conaționalii noștri în această perioadă.

În septembrie 2021, Eurostat a publicat cea mai recentă analiză referitoare la variația anuală a prețului la carburanți și lubrifianți pentru transportul personal. Conform rezultatelor publicate, România, în ultimul an, a înregistrat o variație de aproximativ 29% a prețului plătit la pompă de către șoferi. Partea tristă este că acel procent s-a reflectat aproape exclusiv în creșterea prețului, nu și în scădere. Singura țară care ne-a depășit, în mod suspect, este Luxemburg cu 31%.

Cu cât a crescut prețul la pompă în România.

Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică, variația de preț din România ultimului an, până la final de septembrie, a fost de 29%. Situația a fost similară și în Slovenia, cu același procent. La polul opus, cu o variație infimă de preț pentru carburanți înregistrată în ultimul, se numără Irlanda cu 15%, Italia, Finlanda și Grecia, toate cu 18%.

Trendul de volatilitate este o constantă în Europa deja de vreo două decenii, în ceea ce privește valoarea carburanților și lubrifianților pentru transportul personal, iar totul pleacă de la inflație. Astfel s-a ajuns la niște cifre de achiziție între -20 și +20%.

Problema este că, în ultimul an, acele fluctuații au fost duse la un alt nivel într-o perioadă extrem de scurtă. De la -20% în luna mai a acestui an, până la +23% în septembrie, șoferii nu au trecut niciodată printr-o perioadă mai dificilă. În 2009, cel mai negru preț pentru carburanți, fluctuațiile au fost de la -19% până la +20%.

În România, la momentul de față, românii au ajuns să plătească peste 7 lei pe benzina și motorina superioară și cu puțin mai jos pe cea standard, iar trendul până la finele anului se menține îngrijorător.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele