Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii: dezastrul pleacă de la prețul petrolului și este inevitabil
OPEC+ a făcut un anunț important în ceea ce privește politica sa.
OPEC și aliații săi au fost de acord miercuri să respecte politica lor actuală de creștere treptată a producției de petrol. Acest anunț apare în ciuda revizuirii în sus a perspectivelor cererii în 2022 și a presiunii continue aplicată de SUA pentru a crește producția.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia au convenit în iulie să elimine treptat reducerile de producție prin adăugarea a 400.000 de barili pe zi.
Experții OPEC + au revizuit marți prognoza de creștere a cererii de petrol în 2022 la 4,2 milioane de barili pe zi, în creștere față de 3,28 milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea sprijini producția mai mare în viitor.
Decizia de miercuri înseamnă că OPEC + va lansa din nou 400.000 bpz pe piață în octombrie, după ce a făcut deja acest lucru în septembrie. Următoarea întâlnire OPEC + este programată pentru 4 octombrie. „În timp ce efectele pandemiei COVID-19 continuă să producă o oarecare incertitudine, fundamentele pieței s-au consolidat și stocurile continuă să scadă pe măsură ce recuperarea accelerează”, a declarat OPEC + într-un comunicat.
Cum va fi afectată lumea
Perspectivele din 2022 arată optimist, pe baza datelor din 2021. Astfel, este de așteptat ca cererea să urce cu aproximativ 5,95 milioane bpz după o scădere record de aproximativ 9 milioane bpz în 2020 din cauza pandemiei. Realitatea însă este alta, în speță cererea a crescut cu doar 3 milioane bpz în prima jumătate a anului 2021.
„Cererea a dezamăgit în raport cu așteptările înalte și există încă incertitudini, în special în Asia. Ne așteptăm ca cererea să revină la nivelurile din 2019 în a doua jumătate a anului 2022”, a declarat Amrita Sen, cofondator al grupului de reflecție Energy Aspects.
Cea mai afectată țară rămâne SUA. Autoritățile americane, de altfel, au solicitat în repetate rânduri ca producția să fie crescută mai rapid. Această solicitare vine pe fondul creșterii prețului țițeiului Brent, care, în prezent, este tranzacționat cu peste 70 de dolari pe baril.
În concluzie, starea de incertitudine continuă să planeze asupra industriei. Acest lucru se poate traduce și în creșteri substanțiale de prețuri. Pandemia continuă să fie cea mai importantă cauză pentru care industria face pași mici, dar prognozele sunt îmbucurătoare. Totul depinde, însă, de măsurile pe care statele le vor lua pentru a contracara o eventuală creștere masivă a cazurilor.