Se întâmplă la bancomat și lasă românii fără bani: cum te protejezi, la ce să fii atent
Infractorii atacă tot mai des cardurile bancare. Iată la ce să fii atent la bancomat, ca să nu rămâi fără bani.
Cardurile sunt de trei tipuri, în funcție de fondurile uInfractorii atacă tot mai des cardurile bancare. Iată la ce să fii atent la bancomat, ca să nu rămâi fără bani.tilizate: de debit, unde fondurile sunt ale posesorului, debit cu overdraft sau descoperire de cont, unde fondurile sunt ale posesorului, dar există și o limită de creditare pusă la dispoziție de bancă, și cardurile de credit, unde fondurile sunt puse la dispoziție de bancă cu o dobândă și costuri aferente.
La ce să fii atent la bancomat
În unele situații, clienți ai băncilor posesori de carduri sunt sunați de către persoane care pretind a fi de la diverse instituții: Brigada Antifraudă, ANAF, DIICOT, DNA. Clienților le sunt solicitate informații despre carduri: numărul de card, dată expirării sau codul de securitate. Ulterior, sunt efectuate tranzacții pe internet, utilizând informațiile obținute prin telefon, notează Digi24. Aceste tentativă poartă denumirea de „phishing”, o metodă prin care un utilizator neautorizat încearcă să intre în posesia datelor tale.
Desigur, nu trebuie să oferi informații despre cardul tău nimănui, indiferent cine le solicită, prin orice canal de comunicare: telefon, email sau SMS. Singura excepție este necesitatea de introducere a datelor cardului, atunci când efectuezi plata online la comercianți prin mijloace sigure și autorizate. De asemenea, nu da nimănui PIN-ul sau codul CVV.
Cu toate acestea, cele mai des întâlnite tipuri de fraude în gestiunea cardurilor sunt skimming-ul și malware. Skimming-ul este procesul de copiere a datelor stocate pe bandă magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale. Se poate realiza la ATM sau la POS.
Ca să previi asta, tastatura sau partea ATM-ului ce conține fanta de introducere a cardului sunt detașabile – poți încerca să le mișți în plan vertical sau orizontal. De asemenea, pentru a evita tentativele de fraudă la comercianți, POS-ul trebuie să fie la vedere, asigura-te că tu ești cel care face plata cu cardul, pe care nu trebuie să-l lași în afara razei tale vizuale.
Mai mult, PIN-ul trebuie memorat și nu trebuie păstrat nicăieri în proximitatea cardului. De asemenea, la introducerea PIN-ului este bine să acoperi tastatura cu cealaltă mâna. Nu în ultimul rând, verifică lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede.