Se întâmplă în România de azi: toți cei care primesc acest vaccin trebuie să afle urgent

Se întâmplă în România de azi: toți cei care primesc acest vaccin trebuie să afle urgent

Campania de vaccinare în România a început cu vaccinul Pfizer, a continuat cu cel Moderna, iar acum a ajuns la AstraZeneca. Despre cel din urmă românii trebuie să știe când e activă imunitatea.

Odată cu intrarea pe piață a noului vaccin dezvoltat de AstraZeneca, foarte mulți oameni se întreabă dacă acesta este eficient și, dacă da, care e gradul lui de eficacitate. Un cercetător a făcut dezvăluiri cu privire la acest aspect. Se pare că e nevoie de o perioada destul de însemnată de timp, pentru ca serul să își facă cu adevărat efectul și să ajungă să stimuleze imunitatea organismului, la capacitate maximă.

Potrivit lui Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, eficacitatea vaccinului AstraZeneca se majorează în perioada cuprinsă între cele două doze. Prima dată eficacitatea ajunge la 76% după 90 de zile, iar după a doua doză creşte până la 82%.

Expertul arată că Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59,5%, iar studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării creşte între cele două doze.

Concret, persoanele care se vaccinează nu obțin o imunizare completă imediat după ce le e administrat serul, ci e nevoie să treacă o perioada de timp.

“Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%. După ambele doze, eficacitatea este de 82.4%. 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare şi nu au decedat că urmare a infecţiei cu COVID19.”
Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Mai mult, vaccinul AstraZeneca se pare că protejează foarte bine împotriva formelor severe de boală. Susțin acest lucru atât expertul în sănătate Răzvan Cherecheş, cât și reprezentanții AstraZeneca.

“Analiza primară a studiilor clinice de fază III din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, publicată ca sub formă  preimprimară în The Lancet a confirmat vaccinul COVID-19 AstraZeneca este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, fără cazuri severe și fără spitalizări, mai mult după 22 de zile după prima doză.”
AstraZeneca

Vaccinul reduce transmiterea asimptomatică a virusului

Mene Pangalos, vicepreședinte executiv BioPharmaceuticals R&D, a declarat: “Această analiză primară reconfirmă faptul că vaccinul nostru previne bolile severe și ține oamenii în afara spitalului. În plus, extinderea intervalului de dozare nu numai că mărește eficacitatea vaccinului, dar permite și mai multor persoane să fie vaccinate în avans. Împreună cu noile descoperiri privind transmiterea redusă, credem că acest vaccin va avea un impact real asupra pandemiei”.

Vaccinul poate fi depozitat, transportat și manipulat în condiții normale de refrigerare (două-opt grade Celsius) timp de cel puțin șase luni și administrat în condițiile existente de asistență medicală.

Etichete: