Se întâmplă direct la pompă: toți șoferii cu mașini pe benzină, motorină trebuie să afle
Pachetele de stimulare economică așteptate de investitorii americani, care își spun speranța într-o redresare economică cât mai rapidă, se reflectă în scumpirea semnificativă a prețului petrolului.
Cotaţia futures a petrolului brut american a cunoscut vineri o creștere substanțială pe piețele externe. Prețul petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a urcat cu 2,1%, la 59,47 dolari barilul la Nymex.
De asemenea, petrolul european Brent cu livrare în aprilie s-a remarcat prin același ritm de creștere, cu 2,1%, la 62,43 dolari/baril la ICE Futures Europe.
Premisele pieței petroliere sunt, însă, întunecate de evoluția nefavorabilă a epidemiei în Statele Unite ale Americii. ”Redresarea cererii de ţiţei va fi mult mai lentă decât s-a crezut anterior”, a avertizat, la finele săptămânii trecute, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Prin urmare, marii producători de țiței și-au temperat, momentan, planurile de producție. În prima luna din 2021, producţia de ţiţei a OPEC a urcat cu 180.000 bpd, la 25,50 milioane bpd. De-abia din semestrul al doilea al acestui an, experții în petrol se așteaptă la o gură de oxigen pe piață.
„Deşi economia mondială dă semne de redresare sănătoasă în 2021, cererea de ţiţei este slabă în prezent. Ne aşteptăm la o creştere a cererii în semestrul al doilea din 2021.”
Raportul OPEC
OPEC este optimistă cu privire la finele anului 2021, și consideră că, încă din iunie, activitatea economică va începe să între pe un făgaș normal, pe fondul diminuării impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Experții sunt de părere că, odată pandemia ținută sub control, sectoare întregi care au fost devastate și închise din cauza coronacrizei, își vor relua activitatea, iar astfel, cererea va reveni pe plus.
Potrivit estimărilor conturate de OPEC, cererea mondială pentru petrolul său va fi de 27,5 milioane bpd anul acesta, faţă de 27,2 milioane bpd, cât era previziunea anterioară. Totodată, în baza analizelor din prezent, se estimează că producţia din afara OPEC va creşte cu 670.000 bpd, în 2021, faţă de 850.000, cât preconiza anterior.
Cum evoluează prețul la combustibil în România
La noi, prețurile la benzină și motorină au revenit la peste 5 lei, după un an cu prețuri mici. Acum, cel mai mic preț la benzină e în Osorhei, Bihor, cu 4,86 lei pe litru. Motorina, la cel mai mic preț, e în același oraș, dar la 4,85 lei.
În cazul orașelor mari, toate prețurile minime sunt peste 5 lei. Iar motorina mai e doar în Constanța la o minimă de sub 5 lei. Totuși, de notat, benzina e mai scumpă decât motorina în prezent.