22 ian. 2021 | 18:52

Se întâmplă de luni pentru sute de mii de români. E oficial: mare atenție la miezul nopții

CHESTII
Se întâmplă de luni pentru sute de mii de români. E oficial: mare atenție la miezul nopții

Autoritățile vin cu noi decizii în contextul pandemiei și sute de mii de români sunt vizați.

Autoritățile din București vin cu noi decizii în contextul în care, se pare, rata incidenței cazurilor de infectări cu noul tip de virus a scăzut. Astfel, prefectul Capitalei susține că, începând din 25 ora 0:00, se deschid restaurantele, cafenelele, la 30% din capacitate, între orele 6 – 21.

Traian Berbeceanu susține că și accesul publicului în sălile de spectacol permis tot în limita a 30% din locuri. Măsura e valabilă şi pentru sălile de jocuri.

Sute de mii de bucureșteni, vizați de noile măsuri

Măsura  a fost luată în Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență după ce s-a constat că numărul cazurilor e în scădere.

„Dacă indicele coboară sub 3 (…), noi trebuie să aplicăm nişte măsuri clare. Deci nu a fost o dezbatere propriu zisă, noi ca şi Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am luat act de aceşti indicatori, care sunt furnizaţi tot de Ministerul Sănătăţii, de INSP şi am acţionat în consecinţă. A fost o decizie oarecum formală (…)”, a afirmat, la rândul său, primarul general, Nicuşor Dan.

Primarul-general, Nicușor Dan, susține, însă, că relaxarea restricțiilor nu e similară cu relaxarea populației.

„Este meritul nostru că am reuşit să ajungem până aici, dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie să vedem ce se întâmplă în Marea Britanie, în Irlanda, în Spania, în Portugalia, în Franţa, suntem în continuare în acest război, nu o să reuşim să ne vaccinăm în ritmul în care am dori şi atunci trebuie să păstrăm aceste măsuri (…)”, a spus Nicuşor Dan.

Se deschid și restaurantele și barurile

Întrebat dacă se redeschid activităţi pentru că aşa obligă legea, primarul general a răspuns: „Am deja suficiente atribuţii pentru a nu intra peste atribuţiile altora. E un ministru al Sănătăţii, un Comitet Naţional, nişte specialişti la INSP, eu ca autoritate locală mă subordonăm acestor instituţii”.

Întrebat de asemenea dacă se mai relaxează restricţiile luni dacă în zilele următoare creşte rata de incidenţă, el a explicat că în cuprinsul hotărârii CMSU se scrie că relaxarea se produce dacă indicele rămâne sub 3, „ceea ce e foarte probabil”.

Prefectul insistă că măsurile de relaxare vizează HoReCa – restaurantele, barurile, cafenelele – vor putea funcţiona între 6 – 21, la capacitate de maxim 30 la sută. De asemenea, teatrele, cinematografele vor permite accesul publicului în limita a 30 la sută din sala de spectacol. Şi operatorii de jocuri de noroc vor putea funcţiona cu public, în limita capacităţii de 30 la sută, între orele 6 – 21.