Se întâmplă cu banii de pensie pentru toți acești români. E un moment istoric pentru România

Se întâmplă cu banii de pensie pentru toți acești români. E un moment istoric pentru România

Cât timp la nivelul Guvernului încă se discută despre pensii speciale sau majorararea și nemajorarea celor de stat, în mediul privat se întâmplă lucruri pozitive.

De la înființarea fondului de pensii private obligatorii, Pilonul 2, în 2007, s-a ajuns, la începutul anului 2021, la maximul istoric. Românii activi în piața muncii au pompat bani grei.

În prima lună a anului 2021, persoanele active în acest moment pe piața muncii, au contribuit cu o suma record la fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul 2. Vorbim despre nu mai puțin de 819 milioane lei, conform ZF. Prin comparație, în prima lună a anului trecut, viitorii pensionari ai României au contribuit cu suma de 704 milioane lei la fondurile private obligatorii de pensii, Pilonul 2.

Banii au fost virați ca o cotă fixă procentuală de contributivitate din venitul brut al angajaților din sistem și reprezintă cea mai substanțială contribuție din ultimii 14 ani, adică de la înființarea acestui fond de pensii.

Ce poate explica acest record pentru Pilonul 2

Experții susțin că acest record are la bază tendința de creștere a salariilor, resimțită la finele lui 2020, dar și primele de final de an de care au beneficiat viitorii pensionari ai României.

“Contribuţia către Pilonul ÎI este un procent fix din salariul brut. Cum salariile au fost pe un trend de creştere, în special în a doua parte a anului anterior, la care s-au adăugat şi primele de final de an (din care de asemenea se virează bani la Pilonul 2) rezultă creşterea sumelor virate la sistemul privat de pensii”, a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Pilonul 2 este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară.

Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii) este asigurarea unei pensii private, care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi învestirii de către companii private specializate, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale.

Etichete: