Se întâmplă chiar din martie: decizia care îi vizează direct pe români

Se întâmplă chiar din martie: decizia care îi vizează direct pe români

Sunt discuții la Bruxelles despre o eventuală decizie care-i vizează pe toți cetățenii europeni, inclusiv pe români.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că instituția pe care o conduce va prezenta în martie o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Dacă se va adopta o astfel de măsură, și Românii vor putea circula liber, dacă atestă printr-un document oficial că s-au imunizat împotriva infectării cu noul tip de coronavirus.

Luni a avut loc un summit virtual pentru liderii UE, care s-au reunit în sistem de videoconferință, pentru a discuta teme legate de gestionarea pandemiei de coronavirus, la nivelul blocului comunitar.

În ce condiții poate apărea un pașaport de vaccinare

În acest context, Ursula von der Leyen a anunțat că, în această luna, Comisia Europeană va prezenta o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

„În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani.

Până în acest moment, cei mai puternici susținători ai acestui pașaport verde sunt liderii statelor a căror economie depinde în mare măsură de turism. Aceste state își doresc reluarea activității profesionale, după luni de zile în care stațiunile turistice au suferit pierderi uriașe.

Franţa şi Germania nu vor pașaport de vaccinare

În schimb, Franţa şi Germania se opun categoric acestei inițiative, spunând că în Uniunea Europeană încă avem o rată destul de redusă a vaccinarilor și există riscul ca, printr-o astfel de măsură, să se creeze discriminări în societate.

Belgia, Olanda şi România au, în acest moment, o poziție de mijloc, reținută în ceea ce privește pașaportul digital de vaccinare anunțat de șefa Comisiei Europene.

Greu să se ajungă la consens

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă Uniunea Europeană nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urmă infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtăşesc aceeaşi opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri.

Mai mult, oficialul susține că „paşapoartele verzi digitale” pe telefoanele mobile să poată oferi deţînătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ.