08 dec. 2021 | 09:41

Se dau bonusuri la final de an pentru români: câți angajați se bucură de prime

ACTUALITATE
Se dau bonusuri la final de an pentru români: câți angajați se bucură de prime

Pe final de an, majoritatea companiilor din România optează să ofere bonusuri angajaților, mai mici sau mai mari. Întâmplarea face că numărul celor care adoptă astfel de practici este din ce în ce mai mare, chiar și pe meleaguri mioritice.

Conform unei analize realizate de platforma de recrutare eJobs, nu mai puțin de 77% dintre companii au în vedere recompensarea angajaților la final de an, într-o formă sau alta. Dintre aceștia, 28% au în vedere acordarea primelor de Crăciun, în timp ce 18% se gândesc să ofere câteva zile libere suplimentare. Aproximativ 16% promit să-și recompenseze angajații cu pachete de sărbători.

Românii primesc bani în plus de la muncă

Pe lângă particularitățile menționate mai sus, al 13-lea salariu este de asemenea pe lista multor angajatori, completat de un bonus de performanță, cheltuieli cu un teambuilding sau, eventual, tombole cu premii. În mod surprinzător, aproximativ 12% dintre oficialii companiilor au spus că vor organiza totuși petreceri de Crăciun în acest an. Pe de altă parte, aproximativ 11% din angajatori nu vor să ofere niciun beneficiu suplimentar la final de 2021.

„La capitolul planuri pentru 2022, aproape o treime dintre companii îşi propun să ofere beneficii extrasalariale cu valori cuprinse între 200 şi 400 de lei per angajat, 24% vor să investească între 400 şi 600 de lei pentru fiecare persoană şi aproape 20% îşi propun să ofere beneficii extrasalariale de peste 1.000 de lei per membru în 2022”, arată datele platformei de recrutare online eJobs.

În privința recompenselor acordare la intervale regulate de timp, tichetele de masă rămân, în continuare, în topul celor mai populare beneficii extrasalariale și în 2022. Tocmai din acest motiv, aproximativ 20% dintre angajatori au menționat că vor continua să le acorde și în 2022.

Pe zona beneficiilor care țin de sănătate, interesul rămâne totuși unul destul de ridicat. Nu mai puțin de 19% dintre managerii de resurse umane participanţi la sondaj au menţionat că vor acorda şi în 2022 abonamente la clinici private, în timp ce 3% pun pe listă consilierea psihologică.

„Pe lângă beneficiile acestea, angajatorii investesc din ce în ce mai mult în dezvoltarea şi perfecţionarea angajaţilor. Aproape un sfert organizează training-uri profesionale, cursuri de dezvoltare personală şi cursuri de limbi străine pentru angajaţi. De asemenea, tot mai multe companii vor fi preocupate de zona de sănătate emoţională a angajaţilor în 2022, sector ce a cunoscut un avânt excepţional în ultimul an şi jumătate”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele