Se dau bani pentru toți acești români: în ce condiții profiți de pomana de la buget

Se dau bani pentru toți acești români: în ce condiții profiți de pomana de la buget

În ciuda situației dificile din acest an, cu pandemie, scăderi salariale sau chiar disponibilizări, mai sunt și vești bune. De la stat se vor da sute de lei pentru zeci de mii de români.

Pe 15 decembrie 2020, trebuia să înceapă programul Rabla pentru electrocasnice. Doar că n-a mai început, că n-a funcționat aplicația. Programul ar trebui să debuteze în acest an, cu sume considerabile pentru români ca să-și schimbe frigiderele, televizoarele, laptopuri și chiar aspiratoarele.

Deocamdată, nu e o dată exactă. Data de lansare a programului e dependentă de momentul în care e aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat în prima jumătate a lui martie. Așa că e foarte probabil să se întâmple la fel și acum.

Totodată, când bugetul va fi gata, și aplicația ar trebui să reziste. Dar ce face aplicația? Ei bine, aceasta va permite înscrierea persoanelor fizice în aplicație prin introducerea și verificarea informațiilor de identificare (de exemplu: verificarea corectitudinii CNP).

Ulterior, aceștia vor alege tipul sau tipurile de electrocasnice dorite, vor bifa o declarație că nu au datorii la bugetul de stat sau bugetul local și vor mai avea o declarație pentru GDPR. La final, aplicația va genera coduri de vouchere pentru fiecare categorie de electrocasnice selectată. Cu acel voucher vei mai amortiza din prețul unui echipament nou.

Compania SC Technohub SRL a câștigat, prin achiziție directă, contractul pentru realizarea aplicației, conform Economica.net.

Cine beneficiază de bani și în ce limite?

Persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++. Banii sunt distribuiți astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete

În acest an, programul are un buget de 40 milioane de lei. În ceea ce privește scopul programului, avem așa: românii să recicleze echipamentele vechi (o condiţie obligatorie din partea UE) și magazinele înregistrează mai multe comenzi și se poate dovedi o susținere importantă în 2020. Totodată, independent de sumă, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: