Se dau bani pentru clienții acestei bănci: care sunt condițiile

Se dau bani pentru clienții acestei bănci: care sunt condițiile

Avem vești bune pentru clienții Raiffeisen Bank. Instituția a anunțat că luna aceasta o să finalizeze procesul de calculare și rambursare pentru creditele care au fost restructurate în trecut și pentru care banca a majorat dobânzile prin încorporarea comisionului de administrare în marjă. Este vorba despre 14.000 de împrumuturi acordate persoanelor fizice, au transmis reprezentații băncii.

În 2020, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)a amendat cu 100.000 de lei Raiffeisen Bank România pentru că banca nu a pus în aplicare o decizie a instanței de anul trecut privind practicile comerciale incorecte în privința restructurării creditelor.

“ANPC a aplicat o amendă contravențională de 100.000 lei, la care se adăugă propunerea aplicării sancțiunii complementare de suspendare a activității băncii cu privire la practica comercială incorectă ce constă în decizia unilaterală a băncii ca la momentul restructurării creditelor, să mărească marjele din componența dobânzii, prin introducerea în acestea a comisionului de administrare la care aceasta a renunțat expres prin actele adiționale semnate cu clienții și de restituire a sumelor incasate incorect către consumatoripână la încetarea practicii comerciale incorecte (măsură aplicată în premieră, în România)”, a transmis Autoritatea.

Mii de persoane vor beneficia de bani de la bancă

Acum, Raiffeisen Bank anunță că luna aceasta va finaliza procesul de calculare și rambursare pentru cele 14.000 de credite acordate persoanelor fizice care au fost restructurate în trecut și pentru care banca a majorat dobânzile prin încorporarea comisionului de administrare în marjă.

Totuși, reprezentanții băncii susțin că nu au luat decizia din cauza acțiunilor ANPC.

Ordinul din 2014 al ANPC nu mai produce efecte, pentru că banca nu mai restructurează creditele în același mod încă de atunci. Mai mult, nici recentul ordin al ANPC nu produce efecte, fiind suspendat de o contestație în instanță. Banca a procedat în interesul clienților când a făcut restructurările și nu are nicio obligație legală să restituie sume către aceștia, spune Kalinov, dar o va face voluntar și din rațiuni comerciale – calculul și rambursarea sumelor (unde este cazul) pentru cei 14.000 de debitori urmează să se facă în cursul lunii octombrie, a explicat Vladimir Kalinov, vicepreședinte de retail la Raiffeisen Bank, a declarat pentru Profit.ro.

Citește și: