16 iul. 2021 | 13:35

Se dau bani de la stat, zeci de milioane de euro în ajutoare: dacă lucrezi în construcții, trebuie să știi asta

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat, zeci de milioane de euro în ajutoare: dacă lucrezi în construcții, trebuie să știi asta

Domeniul construcțiilor are parte de vești bune. Iată câți bani dă statul.

Firmele de construcții de clădiri vor putea obține și ele ajutoare de stat de maximum 37,5 milioane de euro fiecare, potrivit unor modificări operate de Guvern la schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, prin HG 807/2014, conform StartupCafe.ro

Guvernul a publicat, astfel, joi seara, în Monitorul Oficial, HG 760/2021, de modificare a HG 807/2014.

Principalele modificări sunt următoarele: bugetul maxim al schemei crește de la 4,07 miliarde lei la 6,38 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 1,45 miliarde euro), precum și verificarea la fața locului a existenței activelor și a conformității declarațiilor/documentelor aferente cheltuielilor efectuate de firmele beneficiare se suspendă până pe 31 decembrie 2021. De asemenea, schema se extinde și la firmele din următoarele sectoare de activitate: CAEN 41- construcții de clădiri, CAEN 42- lucrări de geniu civil, CAEN 4399- alte lucrări speciale de construcții n.c.a.

Această schemă de ajutor de stat este pentru firmele care fac în România investiții de minimum 4,5 milioane de lei fără TVA. Pentru investițiile efectuate, firmele beneficiare primesc ajutoare de stat între 10% și 50% din valoarea eligibilă a investițiilor, în funcție de zona în care sunt efectuate acestea.

Valoarea maximă a ajutoarelor de stat variază între 7,5 milioane euro și 37,5 milioane euro pentru fiecare investiție, în funcție de zona în care este efectuată. Cea mai mică intensitate și valoare a sprijinului este în București.

Cine face bani din imobiliare în România: topul giganților care se îmbogățesc, de fapt

Afacerile din imobiliare au cunoscut, în ultimii trei ani, o creștere importantă. Iată cine face bani din imobiliare la noi în țară.

Doar două companii din imobiliare aveau la sfârșitul lui 2018 portofolii cu valori de peste un miliard de euro pe piața din România, notează Economica.net. De atunci, în nici trei ani, și cu o perioadă marcată în principal de pandemie, numărul dezvoltatorilor cu portofolii valoroase a crescut. Iar alții așteaptă în linie să treacă de acest prag.

Trei companii imobiliare au făcut achiziții și investiții masive în ultimii ani și au spart pragul de un miliard de euro, în ceea ce privește valoarea portofoliilor pe plan local. De câțiva ani, NEPI Rockcastle și Globalworth sunt lideri pe segmentele lor, respectiv pe retail și birouri. Și dezvoltatorul de spații logistice CTP este lider pe acest segment de ani buni, însă acum, compania are pe plan local un portofoliu de un miliard de euro.