14 ian. 2021 | 16:59

Se dau bani de la stat. Vestea zilei pentru milioane de români. Cum te califici să primești bani și ce sume?

CHESTII
Se dau bani de la stat. Vestea zilei pentru milioane de români. Cum te califici să primești bani și ce sume?

Guvernul a dezbătut în ședința de miercuri mult-așteptatul proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie. În continuare, cum te califici pentru acești bani.

Potrivit draftului de act normativ, aceștia vor fi definiți ca acele persoane singure sau acele familii care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alți factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Astfel, consumatorii vulnerabili vor fi împărțiți în patru categorii: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz) și ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate (situate în afara localităților și neconectate la rețelele de utilități, iar locatarii se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit).

Ce ajutoare în bani vor primi consumatorii

Consumatorii vulnerabili vor beneficia de următoarele tipuri de ajutoare: ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat și încălzirea optimă a locuinței pe timp de iarnă, potrivit Profit.ro. De asemenea, susținerea facilităților de gătit, asigurarea apei calde în locuință și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie, ajutoare destinate achiziționării de dispozitive/instalații/sisteme ce pot conduce la creșterea eficienței energetice în locuință și facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Măsurile de sprijin financiar vor consta în ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și în suplimentul pentru energie. Ajutoarele de încălzire se vor acorda pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu combustibili solizi sau lichizi.

Cuantumul ajutoarelor de încălzire va fi stabilit prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală va fi de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală vor fi de 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei pentru energie electrică și de 80 lei pentru combustibili solizi și petrolieri.