25 iul. 2019 | 08:00

Reforma drepturilor de autor, adoptată într-o țară europeană: cum ar putea salva presa online

ACTUALITATE
Reforma drepturilor de autor, adoptată într-o țară europeană: cum ar putea salva presa online

Profitabilitatea publicațiilor online este ancorată foarte mult în traficul de pe Facebook și Google, în timp ce giganții din online iau cea mai mare parte a profitului. O nouă directivă europeană ar trebui să încline balanța în favoarea creatorilor de conținut.

În luna martie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o directivă pentru protejarea drepturilor de autor. Documentul cu pricina era menit să faciliteze plata unor sume mai generoase de bani de către Google sau Facebook. În teorie, publicațiile online ca cea pe care o citești acum ar trebui să aibă un pic mai mult de câștigat. Înainte ca acest lucru să se întâmple însă, directiva EU trebuie transformată în lege la nivelul fiecărei țări din Uniunea Europeană.

Exact asta s-a întâmplat în Franța, prima țară care a implementat o reformă masivă pentru drepturile de autor și ajutarea jurnaliștilor. Respectiva bucată de legislație a fost descrisă ca fiind ”esențială pentru supraviețuirea presei libere.” În final, totul pleacă de la Facebook și Google, inclusiv banii care ar trebui să ajungă la jurnaliști și artiști.

În urma noii legi adoptate în Franța, operatorii marilor platforme online trebuie să negocieze diferite înțelegeri cu publicațiile franceze pentru preluarea de conținut. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Guvernul Francez se va implica în mod direct în negocieri și va penaliza companii precum Facebook sau Google.

”Putem fi mândri că suntem prima țară care implementează directiva Uniunii Europene în legislația națională.”, a explicat Ministrul Culturii Franck Riester, după ce noua reformă a fost aprobată în prima parte a acestei săptămâni de către parlamentul francez. ”Acest text este absolut esențial pentru democrația noastră și supraviețuirea presei libere și independente”, a adăugat Riester.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele