Se dau bani de la stat pentru regenerabile: cine se va bucura de investiții, cât de mari sunt sumele
Autoritățile române fac eforturi extraordinare pentru a încuraja investițiile în surse de energie regenerabile, mai ales când acestea pot facilita obținerea de energie termică într-o manieră semnificativ mai eficientă și accesibilă.
La mijlocul acestei săptămâni, premierul Nicolae Ciucă a atras atenția asupra prelungirii cu doi ani a acordării ajutorului de la stat, în valoare de 150 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru materializarea unor proiecte de investiții destinate promovării producției și distribuției de energie termică în sistem centralizat din surse regenerabile. Asta înseamnă biomasă, biogaz și energie biotermală.
Se dau bani de la stat pentru investiții în surse de energie termică regenerabile
„Prelungim cu doi ani acordarea de ajutor de stat pentru astfel de proiecte din programul operaţional infrastructură mare. Bugetul total al schemei de ajutor de stat este 150 de milioane de euro. Ajutorul maxim care se poate acorda unui beneficiar este de 15 milioane de euro pentru un proiect de investiţii, din care 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 15% cofinanţare publică”, a atras atenția șeful Guvernului.
În același context, oficialul a atras atenția asupra faptului că decizia a fost luată în urma discuțiilor cu reprezentanții companiilor de stat care își desfășoară activitatea în domeniul energetic, în cel al extracției, dar și al depozitării și transportului de gaze prin intermediul rețelei naționale de distribuție.
„Am avut o întâlnire cu companiile de stat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul energetic, în cel al extracţiei, depozitării şi transportului de gaze în reţeaua naţională de distribuţie, precum şi cu domnii miniştri de la Ministerul Transporturilor, Energiei, Afacerilor Interne, Economiei şi Ministerul Mediului.
A fost o şedinţă în care am discutat cu fiecare dintre cei prezenţi problemele pe care dumnealor le întâmpină în desfăşurarea activităţii şi, bineînţeles, accentul a fost pe identificarea soluţiilor pentru cazul în care situaţia meteorologică va fi mai dificilă, să putem să acţionăm în timp oportun. Urmează ca săptămâna viitoare să avem, de asemenea, o întâlnire în acelaşi cadru, astfel încât să putem să aprobăm un plan de măsuri, să ne asigurăm că vom asigura funcţionarea tuturor echipamentelor şi aprovizionarea cu energie electrică şi gaze a tuturor consumatorilor”, a concluzionat premierul Nicolae Ciucă.