05 nov. 2021 | 09:30

Se dau bani de la stat pentru mașinile vechi: toți șoferii români trebuie să știe condițiile

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat pentru mașinile vechi: toți șoferii români trebuie să știe condițiile

De mai multe ori în ultimii ani s-a vehiculat un scenariu interesant menit să încurajeze modernizarea parcului auto din România și, implicit, să reducă nivelul de poluare din atmosferă. Este important de reținut că nu discutăm de Rabla sau Rabla Plus, ci o cu totul altă inițiativă care este un pic mai aproape de materializare.

Dacă totul merge bine cu noul proiect al Ministerului Mediului, s-ar putea ca posesorii de mașini vechi din România să primească bani de la stat în schimbul mașinilor vechi. Sumele se pare că vor fi considerabile, dar vin la pachet cu două condiții. Prima este să se angajeze că nu vor mai cumpăra mașini la fel de vechi. A doua este ca autoturismele pe care le dai la schimb pentru respectiva sumă să fie mai vechi de 15 ani.

Bani pentru mașini vechi de la statul român – cât de probabil este proiectul

Astfel de inițiative financiare, în mod previzibil, necesită sume de bani fabuloase din partea autorităților. Se pare însă că există o șansă ca acei bani să existe sub forma finanțării de la Uniunea Europeană inclusă în PNRR. Mai multe detalii pe marginea subiectului a oferit ministrul interimar al Mediului Apelor și Pădurilor, Barna Taczos.

″În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), România s-a angajat să reducă numărul maşinilor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori.

Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani. În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, a explicat Tanczos, într-o conferinţă de presă, organizată joi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele