Se dau bani de la primărie pentru acești români. Legea a fost votată: cine poate primi ajutoare de urgență

Se dau bani de la primărie pentru acești români. Legea a fost votată: cine poate primi ajutoare de urgență

Din cauza faptului că ajutoarele de la stat sunt foarte lente în România și implică o serie stufoasă de formalități, când vine vorba de un număr mare de urgențe, se vor da ajutoare direct de la primărie.

Un număr mare de români aflați în situații dificile se vor bucura de ajutoare financiare sau în natură de la primăriile pe raza cărora locuiesc. Un proiect de lege în acest sens a fost creat de UDMR și tocmai a trecut de Camera Deputaților, din poziția de for decizional.

Noul document legislativ clarifică mai multe aspecte legate de modul în care vor fi acordate ajutoare de urgență din partea autorităților locale. În același timp, au fost eficientizate mai multe etape și banii ar trebui să ajungă mai repede la cei care au cu adevărat nevoie.

În practică, Legea adoptată miercuri permite primăriilor să acorde ajutoare de urgenţă, din bugetul local, pe baza unei metodologii şi criterii de eligibilitate aprobate prin hotărârea Consiliului Local, în bani sau în natură, persoanelor care se află în situaţii dificile provocate de calamităţi naturale, incendii, epidemii etc. sau pentru scăderea riscului de excluziune socială.

„Această modificare a fost necesară pentru a evita interpretările diferite, cele mai frecvente fiind divergenţele dintre autorităţile publice locale şi inspectorii Curţii de Conturi”, a declarat deputatul UDMR de Mureş, Csép Éva Andrea, după încheierea votului final, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii.

sfaturi-batranete-linistita

Același deputat din partea UDMR a explicat, în intervenția pe care a avut-o în plenul Camerei Deputaților că scopul pentru o astfel de lege, în această formă este cât se poate de simplu. Doar autoritățile și instituțiile locale cunosc cel mai bine persoanele care se află în situații dificile, iar primarii au posibilitatea de-ai ajuta de urgență, în conformitate cu metodologia definită prin votul membrilor din Consiliul Local. Așa, se va asigura rapid sprijinul celor aflați în situații de necesitate. Legea adoptată miercuri va intra în vigoare după ce va fi promulgată de Preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: