Creșterea alocațiilor, sub semnul întrebării: câți bani ar trebui să primească, în 2021, copiii români

Creșterea alocațiilor, sub semnul întrebării: câți bani ar trebui să primească, în 2021, copiii români

În septembrie 2020, cu surle și trâmbițe, Guvernul a adoptat dublarea alocațiilor la copii. De la un act legislativ și până la materializarea sumelor în buzunarul părinților este însă un drum anevoios.

Se discută de mult timp în România de dublarea alocațiilor la copii. Câțiva pași în acest sens s-au făcut deja, dar măririle ulterioare se află sub semnul întrebării, în contextul în care au ajuns sume semnificativ mai mici la bugetul de stat din cauza restricțiilor din pandemiei.

Copiii au avut deja parte de o mărire de 20% în luna ianuarie a acestui an. Următoarea mărire, tot de 20%, este programată pentru luna iulie a acestui an, urmând ca banii suplimentari să fie virați în august. Din păcate, cel puțin momentan, nu suntem 100% siguri că vor exista fonduri pentru a doua mărire.

Conform datelor din OUG 123/2020, când s-a votat dublarea alocațiilor, acea majorare urma să se întâmple în cinci etape, toate de câte 20%. Primele două dintre ele s-au materializat deja, în august 2020 și ianuarie 2021. În cazul celorlalte trei, există mai multe dileme. Chiar și așa, le voi detalia mai jos, conform datelor agregate de avocatnet.ro.

  • iulie 2021, când alocaţia va creşte la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • ianuarie 2022, când alocaţia va creşte la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • iulie 2022, când alocaţia va creşte la 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

La ora actuală, un copil cu vârsta de sub doi ani în România beneficiază de o alocație de 427 de lei. Aceeași sumă este alocată și copiilor cu handicap până la vârsta de 18 ani. Toți ceilalți copii, între 2 și 18 ani, primesc 214 lei. Dacă nu sunt bani pentru mărirea programată în iulie, amânarea majorării ar trebui făcută printr-un act normativ, o lege sau o ordonanță de urgență a Guvernului.

Citește și: