14 oct. 2021 | 10:55

Se apropie sfârșitul Bitcoin? Analiștii se tem că ar putea destabiliza sistemul financiar

ACTUALITATE
Se apropie sfârșitul Bitcoin? Analiștii se tem că ar putea destabiliza sistemul financiar

Piața criptomonedelor, așa cum o știm noi în prezent, ar putea sfârși prin a fi reglementată. Această măsură trebuie luată urgent, avertizează analiștii economici din cadrul Băncii centrale a Angliei, deoarece Bitcoin reprezintă un risc uriaș pentru finanțele clasice globale.

Valoarea monedelor virtuale aflate în circulație a crescut cu 200% față de începutul anului, ajungând deja la suma record de 2.300 miliarde de dolari.

Practic, piața criptoactivelor este aproape dublă comparativ cu valoarea datoriilor imobiliare subprime de 1,2 trilioane de dolari înregistrată în 2008.

Bitcoin ar putea destabiliza finanțele globale

Dacă nu va fi sfârșitul Bitcoin, așa cum îl știm acum, va fi sfărșitul stabilității financiare globale, avertizează analiștii Băncii centrale a Angliei. Aceștia se tem de faptul că piața criptoactivelor este în plină ascensiune și va ajunge să provoace seisme în sistemele financiare clasice. Prin urmare, fie reglementăm Bitcoin-ul, fie ne așteptăm la consecințe dintre cele mai neplăcute în plan financiar.

“Nu trebuie să reprezinți o mare parte din sectorul financiar pentru a declanșa probleme de stabilitate financiară. Atunci când ceva din sistemul financiar crește foarte repede și crește într-un spațiu în mare parte nereglementat, autoritățile de stabilitate financiară trebuie să se ridice și să ia aminte”, a declarat viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, citat de Bloomberg.

Expertul mai susține că, în timpul crizei creditelor subprime din 2008, “o piață relativ mică a fost amplificată și a reverberat întrun sistem financiar care nu a opus rezistență, provocând daune economice uriașe și persistente”.

Prin urmare, pericolul pe care îl reprezintă actuala piață a criptoactivelor este unul uriaș.

Înainte de a fi reglementat, Băncile centrale vor să bată Bitcoin-ul cu propriile sale arme și analizează varianta lansării propriilor criptomonede.

E din ce în ce mai evident că viitorul financiar este digital, însă Băncile centrale ale lumii sunt departe de a ține pasul cu evoluția banilor digitali, motiv pentru care, peste jumătate dintre ele depun la această oră eforturi și lucrează la varianta lansării propriilor lor monede digitale.

Acestea ar urma să fie reglementate oficial, recunoscute de instituțiile financiare ale statelor și, mai important decât atât, ar fi mult mai stabile decât criptomonedele clasice, aflate acum în circulație.

„Înainte de pandemie, amintiți-vă că obișnuiam să spunem, viitorul este digital. Odată cu pandemia, viitorul a sosit și foarte proeminent în lumea banilor”, a spus directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.