Scumpirile la gaz și curent nu te afectează doar pe tine: ce se întâmplă cu afacerile românești

Scumpirile la gaz și curent nu te afectează doar pe tine: ce se întâmplă cu afacerile românești

Într-o perioadă în care 9 din 10 români se plâng de prețurile la utilități, scumpirile la gaze naturale și energie electrică au ajuns să afecteze nu doar utilizatorii finali, ci și mediul de afaceri.

Era doar o chestiune de timp până când fluctuațiile din zona energetică să afecteze întreaga piață de la noi, independent de domeniul de activitate. Inevitabilul s-a întâmplat, iar antreprenorii români ajung să resimtă costurile la produsele și serviciile lor cauzate de scumpirile la utilități. Tot mai mulți confirmă că prețurile crescute la materie primă și energie electrică le-a afectat activitatea, se arată într-un studiu realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România – CNIPMMR.

Creșterile prețului la energie, consecințe pe toate planurile

Nu mai puțin de 98% dintre respondenții sondajului declară că au sesizat creșteri ale costurilor la produsele și serviciile lor în ultima perioadă și aproximativ 73% afirmă că au avut majorări cuprinse între 10 – 30%, în timp ce 18,5% spun că au înregistrat o mărire a costurilor de peste 30%.

Toate au crescut, iar explozia prețurilor este doar la început. Peste 66% dintre antreprenorii chestionați în cadrul analizei CNIPMMR spun că prețul crescut al materiei prime le-a afectat activitatea, urmată de creșterea costului la energie electrică (65% dintre respondenți), a forței de muncă (65%), a serviciilor suport (aproape 58%) și a gazului natural (puțin peste 44%).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: