Schimbări majore la pensii: toți românii trebuie să afle ce se întâmplă cu banii lor

Schimbări majore la pensii: toți românii trebuie să afle ce se întâmplă cu banii lor

Anul 2020 a adus, chiar și în contextul apariției epidemiei de coronavirus, un câștig de aproape un miliard de euro pentru participanți la pensii private, reiese din datele prezentate în acest an de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În momentul de față, la Pilonul II de pensii private obligatorii cotizează peste 7,5 milioane de români

În plus, așa cum apare în programul de guvernare al actualului Executiv, contribuțiile la Pilonul II ar urma să se majoreze, ceea ce ar însemna un profit și mai mare pentru cei ce contribuie la acest pilon

Apoi, reprezentanții APAPR mai transmit, prin intermediul unui comunicat de presă recent, că „Pilonul II de pensii a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 de milioane de euro pentru participanți. Revenirea spectaculoasă de după scăderile cauzate de închiderea economiei din primăvara lui 2020 se datorează parțial revenirii piețelor, dar și managementului profesionist, strategiei de investiții adaptate contextului și calității supravegherii”, citați de aceeași sursă.

Din Programul de guvernare al Executivului Cîțu pentru 2020-2024 aflăm că se are în vedere creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual.

Acest lucru înseamnă că aceste contribuții la acest pilon ar urma să crească de la 3,75%, valoare utilizată în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.

Dovada că românii nu mai au încredere în pensiile de la stat: ce s-a întâmplat cu banii în ultimul an

Din cauza lipsei banilor de la bugetul de stat și a migrației masive a forței de muncă, pensiile de stat din România sunt din ce în ce mai problematice. Din fericire, românii au găsit soluția la această problemă.

Deși în urmă cu aproximativ un an au existat speculații legate de mutarea banilor de la pilonul II de pensii în bugetul de stat, lucrurile s-au lămurit între timp, iar oamenii au devenit mai optimiști când vine vorba de a investi în viitorul lor. Consecințele acestei schimbări de atitudine nu au întârziat să apară, iar fondurile de pensii private s-au bucurat de o creștere impresionantă în ultimul an.

În luna ianuarie a acestui an, aproximativ 77,6 miliarde de lei s-au aflat în activele fondurilor de pensii private obligatorii, potrivit Avocatnet.ro. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creștere este una remarcabilă, aproximativ 23%. Valoarea de mai sus a fost înregistrată pe 29 ianuarie 2021, iar comparația a fost făcută față de 31 ianuarie 2020, conform datelor furnizate de ASF – autoritatea de supraveghere financiară.