Schimbări în București: care-s străzile care devin pietonale și pe care mașinile nu mai au voie
Primarul-general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că mai multe străzi din București vor deveni pietonale în weekend-uri. Circulația mașinilor acolo va fi interzisă.
Primarul-general al Capitalei anunță că centrul Bucureștiului va deveni pietonal în weekend-uri. Măsura se aplică începând din 29 mai, dată de la care mai multe străzi vor fi închise pentru mașini.
Edilul-șef speră să încurajeze plimbarea în aer liber. E o idee pe care și Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a pus-o în practică pe perioada verii.
Schimbări în București: care-s străzile care devin pietonale
Începând cu 29 mai, în centrul Bucureștiului, străzile vor fi deschise pentru pietoni și închise pentru mașini, pe durata weekend-urilor, de la Grădina Kiseleff la Dâmbovița și de la Grădina Icoanei la Grădina Cișmigiu, potrivit unui comunicat al asociației ARCEN, inițiator al proiectului susținut de Primăria Capitalei.
Proiectul “Străzi Deschise” cuprinde 7 zone pietonale, 34 de străzi și 11,66 km de străzi pietonalizate temporar în fiecare sâmbătă și duminică, între 11.00 – 23.00, în perioada 29 mai – 17 octombrie 2021.
„Străzi Deschise” cuprinde următoarele zone:
Zona 1 – delimitată de Bd. Ion Mihalache – Str. Arh. Ion Mincu – Bd. Aviatorilor – Piața Victoriei, cu restricționarea circulației rutiere pe Bd. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu și P-ța Victoriei și pe Str. Barbu Delavrancea, între Bd. Ion Mihalache și Str. Arh. Ion Mincu;
Zona 2 – restricționarea circulației rutiere pe Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Piața Națiunile Unite, cu asigurarea traversărilor la următoarele artere:
– Str. Sevastopol spre Str. Grigore Alexandrescu
– Str. Gheorghe Manu
– Bd. Dacia
– Str. Știrbei Vodă
– Str. Episcopiei spre C.A. Rosetti spre Str. Dem I. Dobrescu
– Str. Ion Câmpineanu
– Bd. Regina Elisabeta
– restricționarea circulației rutiere pe străzile adiacente la Calea Victoriei și conform zonelor enunțate în cele de mai jos;
Zona 3 – delimitată de Calea Victoriei – Bd. Dacia – D.I. Mendeleev – Str. George Clemenceau – Str. Episcopiei, cu restricționarea circulației rutiere pe Str. George Enescu, între Str. George Clemenceau și Calea Victoriei, și total pe Str. Biserica Amzei, Piața Amzei și Str. G-ral Christian Tell;
Zona 4 – delimitată de Str. Episcopiei – Str. George Enescu – Bd. Gh. Magheru – Str. C.A. Rosetti – Calea Victoriei, cu restricționarea circulației rutiere pe Str. Benjamin Franklin, Str. Nicolae Golescu și Str. Anastasie Simu;
Zona 5 – delimitată de Bd. Gh. Magheru – Str. George Enescu – Piața Lahovari – Bd. Dacia – Str. Aurel Vlaicu – Str. Icoanei – Str. I.L. Caragiale – Str. Maria Rosetti, cu restricționarea circulației rutiere pe Str. J.L. Calderon, între Str. Maria Rosetti și Str. Dumbrava Roșie, pe Str. Dumbrava Roșie, între Str. J.L. Calderon și Str. Aurel Vlaicu, pe Str. Pitar Moș, între C.A. Rosetti și Str. Dionisie Lupu, pe Str. Pictor Arthur Verona, între Str. J.L. Calderon și A.D. Xenopol și între Str. Dionisie Lupu și Bd. Gh. Magheru, și pe Str. G-ral Eremia Grigorescu între Piața Gh. Cantacuzino și Piața Lahovari; se va menține circulația rutieră pe Str. Polonă, pe Str. A.D. Xenopol și pe Str. Dionisie Lupu;
Zona 6 – delimitată de Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Anghel Saligny – Str. Lipscani – Str. Ion Brezoianu – Str. Domnița Anastasia – Str. Eforie, cu restricționarea circulației rutiere pe Str. Lipscani, între Calea Victoriei și Str. Ion Brezoianu, pe Str. Domnița Anastasia între Calea Victoriei și Str. Eforie, și total pe Str. Mihai Vodă, Str. Ilfov, Str. Inginer Guglielmo Marconi și Str. Dumitru Râureanu;
Zona 7 – delimitată de Bd. I.C. Brătianu – Str. Halelor – Splaiul Independenței – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta, cu restricționarea circulației rutiere pe Str. Doamnei, între Bd. I.C. Brătianu și Calea Victoriei, pe Str. Academiei între Str. Doamnei și Str. Regina Elisabeta și pe Str. Ion Ghica între Bd. I.C. Brătianu și Str. Doamnei, restul străzilor fiind exclusiv pietonale conform D.P.G. nr. 766/2005 privind Centrul Istoric.
Ce înseamnă proiectul Străzi Deschise
Primăria arată că este vorba despre un manifest pentru viitorul orașului și un pas important pentru o viață urbană de calitate.
Proiectul inițiat de ARCEN în 2020 propune să pună în valoare spațiul public, să crească siguranța pentru pietoni și bicicliști, să ofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor față de oraș și să încurajeze activitățile recreaționale în spațiul public.
Reducerea accesului auto în centrul orașului încurajează mersul pe jos, un pas necesar în vederea reducerii poluării. „Străzi Deschise” e o șansă pentru comercianții afectați de pandemie, creșterea economiei locale și atractivitatea turistică a orașului, aducând Bucureștiul în rândul capitalelor europene.
Zonele pietonale vor fi active în perioada 29 mai 2021 – 17 octombrie 2021, în fiecare sâmbătă și duminică, în intervalul orar 11.00 – 23.00, care poate fi modificat în funcție de restricțiile impuse de autorități.
Circulația în aceste zone va fi posibilă pentru rezidenți (cu reducerea vitezei de deplasare la 10km / oră pe segmentele pietonalizate), dar și pentru vehiculele care aparțin serviciilor de urgență.