Schimbare radicală la Facebook: de ce a luat gigantul tech măsuri de securitate fără precedent

Schimbare radicală la Facebook: de ce a luat gigantul tech măsuri de securitate fără precedent

Gigantul social-media Facebook (care și-a schimbat numele în Meta), a decis să adopte o nouă strategie de securitate. A antrenat măsuri și tehnologii fără precedent, pentru a depista mult mai ușor conținutul nociv de pe platformă.

În dorința de a face față valurilor de ură, de dezinformare și de conținut dăunător ce își fac loc pe platformă, cei de la Facebook a decis să schimbe radical strategia.

Facebook și-a pus toate armele în joc

Cele mai inovatoare sisteme de inteligență artificiale au fost acum implementate de Facebook, pentru a reuși să facă din platforma sa socială un mediu mai sigur și mai plăcut pentru utilizatorii care o vizitează și utilizează.

„Conținutul dăunător poate evolua rapid, așa că am construit o nouă tehnologie AI care se poate adapta mai ușor pentru a acționa mai rapid asupra tipurilor noi sau în evoluție de conținut dăunător”, au transmis reprezentanții celei mai populare rețele sociale din lume.

Conform anunțului celor de la Facebook, acest nou sistem de inteligență artificială folosește „învățarea rapidă”.

Conform Facebook, tehnologia AI se numește Few-Shot Learner (FSL) și că aceasta se poate adapta pentru a acționa mult mai repede asupra unor tipuri noi de conținut dăunător sau asupra unui conținut în evoluție. Tehnologia ”învață” dintr-o mulțime de tipuri de date și poate ”ranforsa” modelele de inteligență artificială care sunt deja folosite pentru detectarea diverselor tipuri de conținut.

Conform explicațiilor IT-iștilor de la Facebook, metoda pe care ei o folosesc acum poartă denumirea de ”few-shot learning” (FSL) și compania a început să o testeze de la final de 2020.

Modelele matematice pornesc cu o înțelegere generală, vastă a multor subiecte și apoi au nevoie de mult mai puține exemple etichetate, și uneori chiar zero exemple, ca să învețe noi task-uri. Compania compara metoda sa cu o undiță ce poate prinde mai multe tipuri de pești față de o undiță simplă ce poate prinde un singur tip de pește.

Citește și: