Schimbare importantă pentru șoferi la legea RCA: ce se întâmplă cu tarifele de referință și decontarea directă
2021 aduce schimbări importante pentru toți șoferii din România. Se schimbă regulile la achiziționarea unei polițe RCA și totul are legătură cu tarifele de referință și decontarea directă.
Tarifele de referință pentru service-urile auto ar putea fi luate în calcul la proiectul privind decontarea directă. Este o presiune pusă și din partea transportatorilor, care amenință cu proteste. COTAR a anunțat deja că măsura tarifelor de referinţă ar putea duce la o plafonare a preţurilor practicate de service-uri.
Cu alte cuvinte, costuri mai mici pentru șoferi.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România insistă ca revendicările pe subiect să-i fie luate în seamă.
Schimbări la polițele RCA: ce rol joacă tarifele de referință
Tarifele de referință sunt stabilit la o anumită perioadă de timp de ASF. Nu înseamnă că acestea sunt și tarifele la care se calculează polițele RCA, dar firmele de asigurări trebuie să țină cont de ele atunci când încheie asigurări obligatorii de răspundere civilă auto.
Numai că proiectul e în stadiul de redactare și opinii vin din toate părțile care sunt implicate.
Asiguratorii au propriile nemulțumiri și dispute cu service-urile, cei care repară mașini vor să le fie ascultate revendicările și, în tot acest context, transportatorii militează pentru drepturile șoferilor. În principiu, își doresc să obțină tarife cât mai mici.
Totul a plecat de la proiectul ASF privind decontarea directă obligatorie la poliţele RCA. Acolo s-ar putea include şi impunerea unor tarife de referinţă pentru service-urile auto, acestea fiind sugestii pentru completarea proiectului iniţial, potrivit unor surse din piață. În acest moment, decontarea directă e facultativă, nu obligatorie.
Dacă proiectul va include în cele din urmă şi completările cu tarifele de referinţă pentru service-uri, acestea vor fi calculate asemănător cu tariful de referinţă la poliţele RCA. În acelaşi timp, modul de tarifare ar putea depinde de judeţul în care se află service-urile, scrie ZF.
Ce e decontarea directă
Guvernul vrea să introducă în lege obligativitatea decontării directe a polițelor RCA. Momentan, această opțiune e facultativă, dar puțini șoferi apelează la ea, tocmai pentru că prețul poliței crește în acest caz.
Ce înseamnă decontare directă? Înseamnă că, în cazul unui accident, despăgubirile vor fi oferite direct păgubitului de către firma de asigurare la care acesta a încheiat polița. În prezent, în cazul unui accident, păgubitul își repară mașina în baza asigurării încheiate de cel care e considerat vinovat de producerea accidentului. Adică primește banii pentru reparații de la compania celui care a provocat accidentul.
Se estimează că această modificare va crește prețul unei polițe RCA cu cel puțin 10%. Dar există și o parte bună: șoferul va fi responsabilizat atunci când va încheia polița RCA, deoarece asigurarea „nu va mai pentru un alt șofer, ci pentru el”.