Sărbători mai scumpe ca niciodată: pe ce vom da cei mai mulți bani
Sărbătorile de iarnă sunt, fără îndoială, cea mai frumoasă perioadă a anului. Din nefericire, bucuria de anul acesta va fi umbrită de prețurile tot mai mari la alimentele de larg consum.
România traversează o criză inflaționistă de proporții. Majoritatea alimentelor s-au scumpit semnificativ în această perioadă, iar coșul pentru cumpărăturile specifice sărbătorilor de iarnă, va avea și el un preț mai piperat față de nivelul din 2020.
Ce ne va costa mai mult
Anul acesta, vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru unt, folosit în majoritatea preparatelor, atât cele industriale, cât și cele pe care toate gospodinele le pregătesc acasă, pentru a-și încânta musafirii și familia.
Din păcate, prețul untului, care s-a majorat cu 40% în ultima perioadă, atrage după el alte scumpiri, la alimentele care se produc cu ajutorul acestui ingredient aproape nelipsit.
Prin urmare, pâinea sau prăjiturile vor avea și ele un preț mai mare de sărbători, anul acesta, față de 2020.
Mai mult decât atât, estimările ne arată că, de la o săptămână la alta, prețul untului va continua să se majoreze simțitor.
Prin urmare, scumpirile de pe piața alimentară vor continua să se țină lanț și nu le vei putea evita nici dacă îți prepari singur, acasă, bunătățile pentru masa de Crăciun sau Anul Nou.
Totuși, s-ar putea să ieși puțin mai ieftin decât dacă ai apela la o cofetărie, acolo unde, pe lângă materia primă folosită, achiți și mâna de lucru, dar și brandul respectiv, dacă alegi să cumperi de la patiseri renumiți pe piață.
Specialiștii din industria alimentară de la noi se așteaptă ca majorările cele mai puternice de preț să vină în luna februarie a anului viitor. Până atunci, producătorii vor încerca, pe cât posibil, să mențină prețurile actuale, dar de la 1 februarie va fi nevoie de o nouă actualizare a acestora.
„Oricum la o parte din alimente preţurile au crescut. Nu este sfârşitul şi sigur nu este o veste bună. La pâine şi produse de panificaţie preţurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri. Discutăm în primul rând despre carnea de porc din import, pentru că noi importăm cam 80 chiar 85%”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta.