22 nov. 2021 | 16:35

Sărăcia a atins cote alarmante: 18 milioane de copii din UE sunt afectați. Ce legătură are pandemia de Covid

ACTUALITATE
Sărăcia a atins cote alarmante: 18 milioane de copii din UE sunt afectați. Ce legătură are pandemia de Covid

Sărăcia este o problemă mondială cu care ne confruntăm din ce în ce mai aprig, din păcate. Este greu de crezut că în 2021 se mai poate muri de foame, dar statisticile arată că e una dintre cauzele principale de deces la nivel global.

Aproximativ 18 milioane de copii din Uniunea Europeană suferă de sărăcie sau excluziune social. Mulţi alţii sunt expuşi acestui risc ca urmare a pandemiei de COVID-19, a anunţat recent UE, cu ocazia sărbătoririi, pe 20 noiembrie, a Zilei internaţionale a drepturilor copilului, scrie Agerpres.

Sărăcia s-a accentuat din cauza pandemiei

„Astăzi lumea găzduieşte cea mai mare generaţie de tineri din istorie. Din păcate, milioane de copii din întreaga lume, inclusiv 18 milioane în UE, încă trăiesc în sărăcie sau excluziune socială. Mulţi alţii sunt expuşi riscului, deoarece minorii continuă să fie primii care suferă de pe urma impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19”, se arată într-o declaraţie comună a Comisiei Europene şi a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Uniunea Europeană estimează că aproximativ 466 de milioane de copii nu au acces la învăţământ la distanţă şi că mulţi s-au văzut obligaţi să abandoneze şcoala.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, UE a reamintit că sprijină educaţia minorilor într-o sută de ţări, acţionând pentru a limita impactul pandemiei şi pentru a facilita o întoarcere în siguranţă la şcoală.

În vederea îmbunătăţirii situaţiei, Consiliul European intenţionează să crească în mod semnificativ, cu șase miliarde de euro până în 2027, investiţiile în educaţie în Africa subsahariană, America Latină, Caraibi şi Asia-Pacific.

UE are, de asemenea, o Strategie privind drepturile copilului pentru a aborda cauzele fundamentale ale inegalităţii şi sărăciei şi o Garanţie europeană pentru copii pentru a promova egalitatea de şanse.

Cu toate acestea, activistul guatemalez Fernando Morales-de la Cruz, fondatorul Cartoons for Change, a declarat că UE ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a soluţiona această problemă.