Săraca țară bogată: exemplul Bulgariei care îți arată traumele din Europa de Est, inclusiv din România

Săraca țară bogată: exemplul Bulgariei care îți arată traumele din Europa de Est, inclusiv din România

Bulgaria este cea mai săracă țară din Europa. Cu toate acestea, s-ar putea să aibă cel mai ridicat procent de proprietari de locuințe. Din păcate, ideea de a deține o casă este mai importantă decât orice altceva.

Salariul minim în Bulgaria este de 312 euro pe lună, conform datelor furnizate de Eurostat. În România, înainte de taxe, același salariu minim este de 466 de euro, cu aproximativ 50% mai mult. Cu toate acestea, pe cât de doritori sunt românii să dețină o casă, nu mai puțin de 92,2% dintre familiile de bulgari se află în propria locuință. În Danemarca, de exemplu, doar 60% dintre locuitori sunt proprietari.

În continuare, România se află pe primul loc în lume când vine vorba de proprietari de locuințe, cu peste 96%. Spre deosebire de bulgari, însă, foarte mulți dintre conaționalii noștrii preferă clădiri noi, blocuri din ultimul deceniu sau case construite de la zero.

În mod uimitor însă, 92% dintre bulgari trăiesc în case construite înainte de 1990. Dacă defalcăm acea valoare și mai mult, 70,1% sunt proprietari ai unor case sau apartamente realizate între 1961 și 1990. Datele sunt furnizate de Institutul Național de Statistică de la Sofia, citat de Duma.bg. 

Înainte de 1961, au fost construite 21,9% din locuințe, iar după 1990 – 7,9% din acestea. 26,7% dintre familii au garaje – 23,3% în orașe și 36,9% în sate. În timp ce 92,2% dintre familiile din Bulgaria au propria casă în 2020, iar 4,1% folosesc o casă fără a plăti chirie. 3,7% din familii trăiesc în locuințe închiriate – 2,5% cu chirie pe piața liberă și 1,2% cu chirie la stat. 8,9% din gospodării dețin o a doua casă, potrivit datelor din statistică.

Fiecare al cincilea bulgar din oraș locuiește într-o casă mare – cu patru sau mai multe camere. Aproape 51% dintre oamenii din sate stau, de asemenea, în apartamente cu mai multe camere. Două treimi – 65% din familiile din Bulgaria trăiesc în locuințe cu două și trei camere – 71% în orașe și 46,7% în sate. 81% dintre gospodării au electricitate, apă, canalizare, baie și toaletă în casă. Tot în ceea ce privește calitatea vieții, 43,7% din locuințele din sate au canalizare centrală, în timp ce în orașe acest procent este de 96,7%. 80% din gospodăriile de la sate și 98,1% din cele de la oraș au toaletă în casă.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: