Salariul minim pe economie, ”umflat” de Bruxelles: ”venitul minim adecvat” ar putea face minuni pentru români
În contextul discrepanței salariale semnificative dintre țările din Uniunea Europeană, Comisia Europeană lucrează la stabilirea unui ”venit minim adecvat”. În România, valoarea cu pricina ar trebui transpusă în salariul minim pe economie.
La mijlocul acestei săptămâni, Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2022. În documentul cu pricina sunt menționate o serie stufoasă de proiecte și inițiative pentru o Europă post-Covid-19. Deși pandemia este improbabil să se încheie până anul viitor, oficialii de la Bruxelles speră la un continent mai echitabil, mai digital și mai rezilient. În plus, în aceeași agendă pe anul viitor, se insistă pe o economie în serviciul cetățenilor, una care include o inițiativă privind un venit minim adecvat.
Salariul minim de la Bruxelles, o idee care ar putea ajuta românii
În mare, Comisia Europeană are șase obiective pentru 2022, unul mai ambițios decât altul. Lista include: o economie în serviciul cetăţenilor, un Pact verde european, o Europă pregătită pentru era digitală, o Europă mai puternică pe plan internaţional, promovarea modului nostru de viaţă european şi un nou elan pentru democraţia europeană.
În speranța că va asigura locuri de muncă de calitate, condiții de muncă echitabile și un echilibru mai bun între viața profesională și privată, Comisia se bazează pe Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Tot prin aceeași inițiativă se dorește îmbunătățirea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă.
„Având în vedere că sectorul financiar este esenţial pentru redresarea economică, vom prezenta, de asemenea, propuneri privind plăţile instant pentru a promova acceptarea deplină a acestora în UE şi vom facilita accesul întreprinderilor la capital în UE. Odată ce se va găsi o soluţie globală privind reforma cadrului internaţional de impozitare a societăţilor, Comisia va asigura punerea în aplicare rapidă şi coerentă a acesteia în întreaga UE”, se menţionează în comunicatul despre planul pentru un venit minim adecvat pe întregul teritoriu comunitar.