29 oct. 2021 | 11:50

Salariul îți va crește în 2022, chiar dacă nu ai minimul pe economie: anunț de ultimă oră

ACTUALITATE
Salariul îți va crește în 2022, chiar dacă nu ai minimul pe economie: anunț de ultimă oră

Au apărut și veștile mult așteptate de angajații români. Se pare că anul 2022 aduce salarii mai mari în aproape toate domeniile de activitate, la privat, nu doar pentru cei încadrați cu venitul minim pe economie.

Anul 2022 se anunță unul prosper din punct de vedere financiar pentru cei mai mulți dintre angajații de la noi din țară.

În primul rând, va fi majorat la 2.550 de lei salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie, dar vor crește salariile și pentru angajații care nu sunt încadrați cu venitul minim.

Managerii firmelor românești au anunțat măririle de salarii

Anunțul creșterii salariilor nu este un zvon, ci sunt declarațiile managerii români, pe care le-au făcut în cadrul unui sondaj realizat de EXEC-EDU.

Pentru a ne face o idee despre cât de elocvente sunt rezultatele sondajului, trebuie să știi că au răspuns manageri din industrii ca retail, IT, petrol și gaze, jocuri de noroc, educație, FMCG, banking, agribusiness, curierat, transporturi, consultanță. Respondenții ocupă poziții de middle management (64%), top management (28%), business owner (8%). Un procent de 47% dintre intervievați lucrează în companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, 21% activează în companii cu cifre de afaceri de 5-10 mil euro, iar 33% sunt în companii cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro.

Revenind la rezultate, aflăm că 59% dintre cei intervievați într-un sondaj consideră că salariile în principalele sectoare de business din economia locală vor continua să crească anul viitor, în timp ce 34% consideră că nivelul acestora va rămâne similar cu 2021.

”Ritmul pandemiei a încetinit la nivel global, iar managerii români sunt de părere că piața muncii, care a fost ușor blocată în acest an, va apăsa pedala de accelerație anul viitor. Selecția și recrutarea candidaților în roluri de management care să dețină noile competențe impuse de pandemie este o provocare pentru majoritatea companiilor, iar acest trend al pieței este reflectat în cererea în creștere pe care o avem pentru programele de management. Este esențial ca managerii să deprindă noi competențe atât de necesare astăzi, printre care spirit antreprenorial, agilitate, gândire critică, reziliență sau inteligență emoțională”, declară Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Totuși, managerii români au și temeri legate de anul viitor. Cel mai mult aceștia sunt îngrijorați de faptul că procesul de recrutare de nou personal se va desfășura mai greu și că angajații vor fi mai dificil de găsit pe piața muncii din țara noatră. 78% dintre respondeți au această opinie, în timp ce 19% spun că acest proces va fi mai ușor, în timp ce restul susțin că depinde de industrie, de companie și de competențele cerute. Pentru comparație, 89% din respondenți afirmă că și în 2021 a fost mai degrabă dificil să recruteze angajați.