S-a schimbat legea: dacă vinzi pe OLX, Facebook sau Instagram, trebuie să știi asta
Comerțul online este legal, însă se aplică o nouă lege privind comerțul electronic, de luna aceasta. Iată despre ce e vorba și ce trebuie să știi dacă vinzi bunuri sau servicii pe OLX, Facebook sau Instagram.
Persoanele fizice care comercializează online bunuri pe rețelele sociale precum Facebook sau Instagram pot face acest lucru, în mod ocazional, fără a-și înființa un PFA sau o firmă, spun specialiștii. Acest lucru este posibil întrucât, potrivit acestora, o astfel de vânzare de bunuri folosite în scop personal nu ar trebui să fie supusă TVA. De la 1 iulie, se aplică noi reguli de TVA pentru comerțul electronic, notează Avocatnet.ro.
Dacă vinzi pe OLX, trebuie să știi ce lege se aplică de acum
Mai exact, dacă vânzarea de bunuri are loc din când în când și nu se realizează în mod constant, iar bunurile sunt folosite în scop personal, persoanele fizice care fac astfel de vânzări “nu sunt considerate a fi comercianţi şi nu trebuie să fie organizate sub forma unei societăţi sau înregistrate ca PFA-uri”, a subliniat, pentru Avocatnet.ro, Georgiana Nichita, Managing Associate în cadrul Radu şi Asociaţii SPRL.
Așadar, comercializarea ocazională de diverse lucruri pe diferite platforme sociale precum Facebook sau Instagram nu presupune, în mod automat, că persoana respectivă trebuie să își înființeze un PFA sau un SRL.
Totuși, potrivit specialistei, conform unei hotărâri a Curții de Justiţie a Uniunii Europene, pentru încadrarea exactă a situației respective se ține cont, printre altele, de aspectul privind un eventual scop lucrativ al acelei activități, de un eventual statut juridic al vânzătorului, care îi permite să realizeze acte de comerţ, de modul în care a fost realizată vânzarea și dacă aceasta a avut loc în mod organizat. Precum și de măsura în care respectiva vânzare are vreo legătură cu activitatea comercială sau profesională a vânzătorului.
Prin urmare, conform spuselor experților în taxe, vânzarea bicicletei, laptopului, televizorului, maşinii sau a locuinţei utilizate în scop personal nu ar trebui să fie supusă TVA. Aceste obiecte sunt folosite cu titlu de exemplu, raționamentul fiind valabil în cazul oricărui bun personal folosit într-un astfel de scop.