S-a inventat țesătura inteligentă care poate simți și reacționa la mișcarea purtătorului său: ce este OmniFiber
Producția de textile poate fi una dintre cele mai vechi tehnologii cunoscute de oameni, dar nu s-a dovedit ușor să adaptăm progresele din era informației la confecțiile noastre. Dar acum s-a inventat ceva de-a dreptul inedit: țesătura inteligentă care poate simți și reacționa la mișcarea purtătorului său.
Sigur, am văzut lucrări precum Project Jacquard de la Google care încearcă să aducă hainele în era modernă, dar acestea nu au avut un succes deosebit.
O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology și Suedia a creat o fibră inteligentă care poate simți și răspunde la mișcarea purtătorului său.
Denumită OmniFiber, țesătura moale și robotizată are un canal central gol care permite unui mediu fluid să se deplaseze prin ea. Cu ajutorul aerului comprimat, fibrele se pot îndoi, întinde și ondula la cerere. Acest lucru le permite să ofere feedback tactil în timp real, făcându-le asemănătoare cu un mușchi artificial.
Ce aplicații poate avea țesătura OmniFiber
Fibrele artificiale nu sunt o idee nouă. Alte echipe de cercetare de la MIT au abordat, de asemenea, tehnologia în felul lor. Totuși, ceea ce face ca materialul OmniFiber să fie notabil este că nu are nevoie de căldură pentru a-și schimba forma.
Acest lucru face materialul mai practic, deoarece supraîncălzirea pielii nu este o problemă. Are și alte avantaje. Țesătura se confecționează cu materiale relativ ieftine, iar fibrele nu necesită un proces delicat de țesut.
Echipa își propune ca țesătura să se transforme în articole vestimentare care ar putea ajuta la învățarea sportivilor și a cântăreților cum să-și controleze mai bine respirația. O altă aplicație și mai interesantă ar putea fi o îmbrăcăminte OmniFiber care ar ajuta pe cineva să-și recupereze modul natural de respirație, după o infecție respiratorie precum COVID-19.
S-ar putea să treacă ceva timp până când OmniFiber se lansează pe piață, dar asta nu înseamnă că proiectul este finalizat. Ozgun Kilic Afsar, unul dintre cercetătorii care au lucrat la material, a declarat pentru MIT News că intenționează să continue să lucreze la sistem. Printre lucrurile pe care vrea să le facă este să dezvolte un sistem de fabricație care să permită crearea unor filamente chiar mai lungi.