23 aug. 2021 | 15:15

S-a găsit o fosilă intactă de acum 310 milioane de ani. Ce însemnă asta?

ACTUALITATE
S-a găsit o fosilă intactă de acum 310 milioane de ani. Ce însemnă asta?

Cercetătorii americani au descoperit cu mare uimire o fosilă intactă. Aceasta a fost descoperită în statul american Illinois. Este vorba despre un crab – potcoavă, care a trăit acum 310 milioane ani.

Surpriza cercetătorilor a fost faptul că creierul acestuia era intact, fapt care i-a ajutat să poată face o comparație și o analiză amănunțită asupra lui. Astfel, specialiștii au putut compara creierul crabului de atunci cu cel de acum. Concluzia lor a fost că structura nu diferă mult.

Țesutul cerebral, prin natura lui, este foarte moale. Acesta conține și grăsimi și de aceea putrezește cel mai repede. Specialiștii au fost foarte uimiți să constate că, de data asta, s-a păstrat intact.

Descoperirea a fost făcută de un cercetător australian, când acesta a observat un punct alb în zona unde ar fi trebuit să fie creierul. După analize profunde, se pare că, este vorba de conturul creierului vietății și de urme ale sistemului nervos.

Paleontologul se numește Russell Bicknell și lucrează la University of New England, în Australia. Fosila a fost descoperită în Mazon Creek. Este pentru prima dată când este descoperit un creier fosilizat de crab-potcoavă.

Cum a fost posibil să se păstreze intact atât de mult timp?

”Acest tip de fosile sunt atât de rare încât, dacă dai din întâmplare peste una, chiar poți spune că ai găsit acul în carul cu fân”, spune Bicknell. Pentru ca urme atât de mici să se păstreze fosilizate atât de mult timp, este nevoie de condiții foarte speciale.

S-au găsit, cu altă ocazie, creiere încastrate în rășină de copac, de acum 66 milioane de ani vechime. S-au mai găsit și în pelicule de carbon aplatizate.

Crabul a fost acoperit acum mai bine de 300 de milioane de ani de ape. El a fost găsit în apele sălcii și nu foarte adânci ale unui bazin marin. În jurul lui s-a acumulat o substanță feroasă. Aceasta poartă numele de siderit și a format în jurul lui ca un fel de mulaj. Cu timpul, țesuturile moi s-au descompus. Iar spațiul gol a fost umplut de o substanță argiloasă de culoare albă.

Așa au putut cercetătorii să își dea seama că acolo era creierul. Urmele albe erau vizibile pe suprafața de culoare închisă.