10 mart. 2021 | 17:11

S-a decis ce se întâmplă cu bonurile de masă: e valabil pentru următoarele șase luni

BANI
S-a decis ce se întâmplă cu bonurile de masă: e valabil pentru următoarele șase luni

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin ce reglementează valoarea maximă a tichetului de masă pentru angajații români.

Din document reiese că valoarea maximă a tichetelor de masă pentru angajații români nu se va modifica în următoarele luni, rămânând la pragul maxim de 20,01 lei.

„Pentru semestrul I al anului 2021, începând cu luna aprilie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 20,01 lei”, se arată în documentul Guvernului, conform Avocatnet.ro.

Valoarea tichetelor de masă rămâne neschimbată până în septembrie 2021

Practic, veniturile angajaților din țara noastră nu se vor modifica, nici în creștere, nici în scădere, în următoarele luni, prevede documentul citat. „Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2021 respectiv, august 2021 și septembrie 2021”, se arată în document.

Legislația în vigoare prevede că salariaţii din cadrul societăţilor comerciale, regiilor autonome şi din sectorul bugetar, precum şi din cadrul unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, denumite în continuare angajator, pot primi o alocaţie individuală de hrană, acordată sub forma tichetelor de masă, suportată integral pe costuri de angajator.

Tichetele de masă se acordă în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, pentru unităţile din sectorul bugetar, şi în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

Potrivit legii, salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate.

În altă ordine de idei, recent s-a stabilit că toate tichetele acordate de firme angajaților români vor fi impozitate. Excepție de la această regulă vor face tichetele cadou oferite cu ocazia următoarelor zile: 8 martie, Paște, Crăciun și 1 iunie.