Roverul Curiosity, bine, sănătos, pe Marte: panorama care îți taie respirația de pe planeta roșie
A trecut perioada în care vedeam aproape zilnic o nouă știre cu roverul Curiosity de la NASA. Se pare însă că este în continuare funcțional, iar roboțelul tocmai a avut parte de o aniversare importantă.
De nu mai puțin de 3000 de zile, roverul Curiosity navighează pe Marte. Pentru a marca această aniversare deloc neglijabilă, agenția spațială americană a făcut publică panorama de mai jos, una dintre singurele pe care le vei vedea de pe planeta roșie.
Ca referință, Curiosity a ajuns pe Marte pe 6 august 2012. De atunci și până acum însă, activitatea sa nu a fost măsurată în zile pământene ci în rotații ale soarelui pe Marte. Acelea sunt intitulate soli și, comparativ cu zilele terestre, sunt mai lungi cu 39 de minute.
Panorama disponibilă mai jos a imortalizat două forme de relief importante de pe marte. Pe o suprafață de 150 de kilometri de la stânga la dreapta, se poate vedea craterul Gala și o parte din Sharp, muntele central al planetei.
Curiosity a urcat treptat explorând muntele Sharp înalt de 5.000 m începând din 2014, pentru a vedea cât mai mult din planetă. Cea mai recentă descoperire este o serie de formațiuni de piatră în terase, care pot fi formate fie prin eroziune, fie ca rezultat a unor alunecări de teren. Straturile stâncoase ale muntelui au fost modelate de apă cu miliarde de ani în urmă.
”Echipa Curiosity a mai văzut înainte în craterul Gale asemenea straturi, dar rareori grupate în asemenea formațiuni ca niște terase sau bănci”, a afirmat NASA. „Suntem interesați să ne dăm seama cum s-au format și ce semnificație au pentru vechiul mediu din Gale”, spune Ashwin Vasavada, om de știință la Jet Propulsion Laboratory.
Dacă nu era evident, panorama de mai sus nu este formată dintr-un singur cadru, ci din 122 de imagini imortalizate pe data de 18 noiembrie 2020.La scurt timp după ce a făcut acele imagini, Curiosity a continua ascensiunea către următorul nivel important al muntelui, intitulat ”unitate purtătoare de sulfat”.