19 aug. 2021 | 08:30

Românii se plâng de faptul că nu au de muncă, dar realitatea e cu totul alta

ACTUALITATE
Românii se plâng de faptul că nu au de muncă, dar realitatea e cu totul alta

Nu de puține ori auzim oameni care spun că ar munci, dar nu au unde. Se pare că lucrurile nu stau chiar așa. În țară sunt din ce în ce mai multe locuri de muncă disponibile, arată instituțiile statului, doar că nu există doritori.

Miercuri, Institutul Național de Statistică a publicat un nou raport cu privire la piața muncii din țara noastră.

Piața muncii are nevoie de lucrători

Din analiza Institutului reiese că avem din ce în ce mai multe locuri de muncă disponibile.

Astfel, conform sursei citate, în al doilea trimestru al anului curent, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 39.500. Se consemnează, deci, o creștere a numărului locurilor de muncă vacante cu 1.100 faţă de trimestrul anterior.

Prin urmare, România se confrntă cu o criză acută de forță de muncă. În piață există joburi, dar nu există oameni dornici să le ocupe.

Institutul Național de Statistică mai arată că rata locurilor de muncă vacante a fost 0,80%, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5.300.

În trimestrul II 2021, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,05%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,75%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,59%).

De asemenea, 8.000 locuri de muncă sunt vacante și în industria prelucrătoare, mai arată datele aceleiași instituții.

Totodată, 5.800 locuri vacante sunt în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 locuri vacante în administraţia publică, iar 800 locuri vacante în învăţământ.

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri mai importante în activităţile de transport şi depozitare, respectiv comerţ (400 locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de cele de hoteluri şi restaurante (300 locuri vacante).

Prin urmare, în România există locuri de muncă disponibile, iar angajatorii au nevoie acută de personal din ce în ce mai mult.