Românii s-au săturat de munca de la birou: câți vor să lucreze de acasă, cum stăm față de Europa
Pandemia a schimbat radical multe valori din piața muncii. Printre ele se numără și afinitatea de a lucra de la birou, după cum atrage atenția un raport Colliers. Românii din multinaționale sunt primii care preferă să lucreze de acasă.
Indiferent cum va mai progresa pandemia, în ce direcție, viața noastră nu va mai fi la fel. Oamenii și-au format deja noi deprinderi, noi obiceiuri, o altă relație cu locul de muncă. Din acest motiv, la fel ca în întreaga Europă, românii preferă sistemul hibrid când vine vorba de activitatea legată de job.
Aproximativ 57% dintre angajați preferă munca de la birou, iar restul de 43% ar îmbrățișat exclusiv munca de la distanță. Cei mai mulți sunt însă încântați de o combinație între cele două, un sistem hibrid. Din acest motiv, pentru perioada post-pandemie, consultanții Colliers se așteaptă la un nou mod de lucru, care va implica un amestec între munca de la birou și de la distanță.
Un studiu recent din SUA a atras atenția că îndârjirea oamenilor pentru un sistem hibrid sau pentru un loc de muncă de acasă forțează companiile să ia foarte în serios cererea angajaților. Cei mai mulți dintre ei sunt gata să demisioneze în orice moment, având în vedere că mai multe companii au anunțat un nivel sporit de flexibilitate la acest capitol.
Prima consecință a noii realități ține de spațiul pentru birouri. Cerera va scădea, iar spațiile închiriate vor fi semnificativ mai mici. Cel mai probabil, se va și construi mai puțin în această direcție.
Cine își va permite să lucreze de acasă, pe termen lung
Organizațiile din sectorul public, al transporturilor și logisticii își organizează cerințele viitoare la locul de muncă pe baza unei prezențe mai mari la birou (peste 68% lucrează de la birou), comparativ cu alte industrii. Organizații din sectoarele retail, servicii profesionale, energie și utilități și auto se organizează pe baza celei mai mici prezente la birou (aproximativ 50% lucrează de la birou).
În final, conform informațiilor colectate de Colliers în 2020, se vede o mare dorință de a fi implementat un sistem de lucru hibrid și în România (43% muncă la distanță și 57% lucrând de la birou). Marea Britanie și Germania se remarcă datorită intenției relativ ridicate de a lucra din locațiile clienților/partenerilor (respectiv 23 și 20%).