Românii își pun viața în pericol când fac asta: greșelile fatale care trebuie evitate urgent
De mai bine de un an de zile ne confruntăm cu cea mai mare pandemie a vremurilor noastre. Fiecare dintre noi care a înțeles pericolul real al virusului a încercat să se ferească și să se protejeze cât mai bine. Însă mai facem și greșeli care ne-ar putea costa vieți. Acestea sunt greșelile fatale care trebuie evitate.
În acest sens, un virusolog, un psiholog și un expert în sănătate publică au explicat pentru The Guardian care sunt cele mai mari greșeli pe care le facem, fără să ne dăm seama, în pandemia de COVID-19 și care ne pun în pericol viața.
Chiar dacă între timp au apărut vaccinurile, iar oamenii au început să fie imunizați, numărul infectărilor continuă să crească în multe țări, iar în fața apariției noilor tulpini ale SARS-COV-2, autoritățile impun noi restricții.
Linia ascendentă din graficul cazurilor de COVID ar putea fi curbată, dacă oamenii ar reuși să evite greșelile comune pe care continuă să le facă, explică specialiștii pentru The Guardian.
Greșelile din timpul pandemiei ne pot costa vieți
În primul rând, ne conformăm în fața legii, nu în fața a ceea ce e sigur. De exemplu, Marea Britanie, și nu numai, este într-un lockdown din 5 ianuarie din cauza noii tulpini de SARS-COV-2, iar Guvernul spune că abia în martie se poate vorbi de o relaxare a restricțiilor.
Cu toate astea, există o mai mare libertate de socializare decât la prima perioadă de carantină, scrie publicația britanică. „Nu suficient de atenți, având în vedere că s-au întâlnit înainte cu cei de vârsta lor, fără să se protejeze”, spune Lucy Yardley, profesor de psihologie la Universitatea din Bristol și membru al grupului independent Sage, care oferă consiliere autorităților britanice pe tema COVID-19.
Apoi, avem încredere în prietenii și cunoștințele care spun “am avut grijă”. „Multe persoane nu recunosc că au încălcat regulile de distanțare socială și mint chiar și în legătură cu simptomele de COVID pe care le au”, spune Lucy Yardley.
Trebuie să fim atenți chiar și după ce ne vaccinăm
De asemenea, virusul chiar se transmite pe calea aerului și au spus-o specialiștii de prima oară. Iar noi tot nu credem asta. “În spațiile închise, neaerisite, virusurile rămân în particulele de aer, de aceea ventilația este foarte importantă, iar asta nu înseamnă doar deschiderea unui geam”, spune Julian Tang, virusolog.
Evident, poate cel mai important, e că nu purtăm masca corect. Din ce în ce mai multe țări introduc obligativitatea măștii FFP2. „Sunt deja voci care spun că măștile din trei straturi nu sunt adecvate și că ar trebui să trecem la măștile FFP2”, spun specialiștii.
În final, avem impresia că dacă ne-am vaccinat suntem protejați 100% și să nu ne putem infecta de două ori. Nimic mai fals. Chiar și după vaccinare, tot va dura câteva săptămâni până când corpul dezvoltă imunitate. În plus, nu este clar nici câtă protecție va oferi vaccinul și nici dacă virusul poate fi transmis mai departe de o persoană imunizată. Și chiar dacă te-ai infectat o dată, te poți reinfecta, cu siguranță, după un anumit timp, dacă nu ai grijă.