Românii, din ce în ce mai bine cu banii și se vede la credite: anunțul BNR care ar trebui să te încânte
Românii au început să ia decizii financiare din ce în ce mai inspirate și să fie semnificativ mai conștiincioși în a-și achita datoriile la timp. Nu este exclus nici ca mulți dintre noi să se afle într-o situație economică un pic mai bun, dacă ascultăm experții BNR.
Într-o manieră absolut surprinzătoare, românii au început să facă o treabă semnificativ mai bună în a-și achita creditele la bănci fără întârzieri, penalități sau restanțe, cel puțin pe final de an. Aceasta este concluzia unui nou raport al Băncii Naționale a României care pune în lumina reflectoarelor situația financiară țara noastră în luna noiembrie.
Românii își plătesc datoriile la băncii un pic mai bine
Când discutăm de credite restanțe în lei ale românilor, persoane fizice și juridice, acestea au scăzut cu 2% în noiembrie față de luna octombrie, până la 4,379 miliarde de lei. În același timp, conform BNR, restanțele la creditele în valută au coborât cu 3,11% până la 1,366 miliarde de lei, echivalentul în lei.
Asta nu înseamnă însă că românii au început însă să se ferească de credite, ci pur și simplu sunt mai eficienți în a le achita la timp. Totalul creditelor în lei era, în noiembrie, de 231,968 miliarde de lei (cu 1,96% peste valoarea din luna precedentă), din care 91,432 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 136,014 miliarde de lei împrumuturi luate de către oamenii de rând, persoane fizice.
Când vorbim de credite în valută, acestea totalizau nu mai puțin de 93,224 miliarde echivalent lei în noiembrie 2021 (cu 0,54% mai mult faţă de octombrie 2021), din care 56,997 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenţii economici şi nu mai puțin de 28,251 miliarde de lei în credite luate de către populația de rând.
Dacă ai bănuit că bucureștenii ar avea cele mai mari credite și restanțe, nu te-ai înșelat. În capitală, la finele lunii trecute, existau credite restante în sumă de 1,805 miliarde de lei (1,758 miliarde de lei în septembrie) şi în valută de 513,3 milioane de lei, echivalent (527,1 milioane de lei în octombrie). Acestea le poți percepe ca procent din totalul creditelor contractate în București. Este vorba de 86,101 miliarde de lei (83,639 miliarde de lei luna precedentă) și, în valută, de 49,745 miliarde de lei (49,044 miliarde de lei în octombrie).