România, țara concediului medical: câți români nu au muncit în 2020

România, țara concediului medical: câți români nu au muncit în 2020

În România, un număr foarte mare de concetățeni profită de posibilitatea concediului medical. Dacă nu ți-ai mai luat de mult timp câteva zile libere de la muncă sub pretext medical, ești excepția de la regulă, conform statisticilor.

Cele mai recente date pe marginea acestui subiect vin de la Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Oficialul a atras atenția asupra unei creșteri șocante, comparativ cu anii trecuți, a certificatelor de concediu medical eliberate cetățenilor. Ca un detaliu important, aproape jumătate dintre concediile medicale au fost pentru maxim 10 zile.

Românii, adepții concediului medical

În încercarea de a înțelege ce se petrece cu concediile medicale din România, șeful CNAS a oferit mai multe date. ”Vorbim la nivelul anului 2020 de aproximativ 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate. Comparativ, în anul 2017 vorbeam de 2,8 milioane de certificate de concedii medicale, cu o creştere relativ liniară de la 2017 la 2020. (…) Din datele pe care le deţinem, aproximativ jumătate dintre aceste certificate de concediu medical se acordă pentru perioade cuprinse între 5 şi 10 zile. Aproximativ 20-25% dintre certificate se acordă pentru perioade de mai mult de zece zile.

Referitor la plăţi, soldul la 31 decembrie 2020 – concedii medicale procesate, dar neplătite încă – se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de lei. (…) La finalul lunii iunie 2021, soldul era de 2,8 miliarde de lei, cu 300 de milioane mai mare decât cu şase luni în urmă, în condiţiile în care s-au făcut plăţi în primul semestru de 2,1 miliarde de lei. Practic, în şase luni s-a plătit aproape 80% din tot soldul anului anterior, dar s-au acumulat plăţi de efectuat într-un ritm cel puţin comparabil”, a atras atenția Adrian Gheorghe.

Fără să uimească pe nimeni, oficialul a atras atenția asupra faptului că efortul financiar din spatele compensării unui număr atât de mare de concedii medicale a fost semnificativ. În plus, presiunea pe resursa umană din spatele acestui efort nu a fost deloc neglijabilă.

„Cred că din punct de vedere al procesării stăm mult mai bine decât stăteam cu un an, mai mult de un an în urmă. (…) Banii se alocă foarte repede, însă există şi o etapă intermediară de corespondenţă între casele de asigurări de sănătate şi angajator privind clarificări, documente lipsă şi aşa mai departe din dosarele înscrise şi acestea durează şi ele. (…)

Casa Naţională a făcut un efort bugetar mare pentru acest an. Practic, de a aloca fondurile aprobate prin Legea bugetului pentru plata indemnizaţiilor de concediu medical, de a le aloca de o aşa natură astfel încât să efectuăm cât mai multe plăţi în prima parte a anului, tocmai pentru a acoperi cât mai mult din soldul acumulat mai ales în anul 2020, dar şi în 2019. Banii au fost alocaţi, însă trebuie parcurse toate etapele legale pentru ca plăţile să fie efectuate”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: