România stă pe o resursă inestimabilă, dar neexploatată. Am putea plăti datoria externă înzecit, iar Occidentul râvnește la ea
România este o țară bogată din multe puncte de vedere, dar are o resursă inestimabilă. Mulți ar vrea să aibă ce avem noi în Baia de Fier.
Resursa inestimabilă din țara noastră constă în zeci de mii de tone de grafit ce zac nefolosite în Baia de Fier, în timp ce o lume întreagă se bate pe această resursă unică.
Grafitul este un mineral din care se extrage grafenul, esențial în energia verde. Este folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu două sute de mii de euro.
Grafitul este carbon natural aproape pur, de culoare neagră, cu luciu metalic, din care se fac electrozi pentru metalurgie și industria chimică, creioane și creuzete refractare.
Grafitul are în structură cristale opace de culoare neagră, hexagonale, formă tabulară, solzoasă, sau bare. Luciul fiind metalic la formele cristaline și mat la agregatele amorfe. Duritatea pe scara Mohs este între 1 – 2, densitatea 2,1 – 2,3 având o urmă neagră cenușie. Grafitul are o conductibilitatea bună termică și electrică.
România nu știe să-și exploateze resursele rare
Grafitul, folosit în industria metalurgică şi la confecţionarea minelor de creion, este utilizat și pentru fabricarea unor componente din bateriile maşinilor electrice. Cum vânzările acestor mașini cresc puternic, grafitul devine tot mai important.
În acest context, Ministerul Economiei vrea să redeschidă extracția de grafit din țară, conform Playtech.ro.
”Zăcământ mai era încă pentru o sută de ani, așa se preconiza”, spune Nicolae Popescu, fost muncitor în mina.
În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. Patru zeci de mii de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.
“Grafitul este un material foarte special care se utilizează în industria electronică. Este foarte bun conducător de căldură și electricitate”, a declarat Conf. Dr. Nicolae Har, Facultatea de Geologie, UBB Cluj.
Doar că e o problemă. La noi, singură mină de grafit are un lacăt ruginit la poartă. Din ce era odată uzina de procesare a mineralului, au rămas doar zidurile.
“Se extrăgea de la mină, se aducea aici cu camioanele, de aici se băga într-un concasor mare, într-o moară cu ciocane. Acolo se usca, se chimiza și ajungea la un procent de 99 la sută carbon”, spune Mitică Flondor, fost muncitor în mină.
Din păcate, lipsa tehnologiei și unele probleme de management din România au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.