Resursa din grădina ta care ar putea alimenta mașinile electrice și nu numai

Resursa din grădina ta care ar putea alimenta mașinile electrice și nu numai

Bună parte din copilăria multora a fost inspirată de desenele animate. Însă acești cercetători se pare că încă se inspiră din animații și pentru viața lor profesională.

Popeye își lua aportul de energie după ce mânca spanac, iar oamenii de știință s-au gândit să aplice acest principiu și pentru “aportul de energie” al vehiculelor electrice.

În mod surprinzător, rezultatele au indicat că spanacul nu este doar plin de substanțe benefice organismului uman, ci are și proprietăți care îl fac un potențial candidat pentru alimentarea vehiculelor.

Cercetătorii de la Departamentul de Chimie al Universității Americane (AU) au explicat că spanacul, atunci când este transformat din forma sa cu frunze în nanofolii de carbon, acționează drept catalizator pentru o reacție de reducere a oxigenului în celulele de combustibil și bateriile metal-aer.

Reacția de reducere a oxigenului este una dintre cele două reacții din celulele de combustibil și bateriile metal-aer și este de obicei cea care limitează puterea de energie a acestor dispozitive.

Cercetătorii știu de mult că anumite materiale din carbon pot cataliza reacția. Dar acei catalizatori pe bază de carbon nu funcționează întotdeauna la fel de bine sau mai bine decât catalizatorii tradiționali pe bază de platină.

Cercetătorii UA au dorit să găsească o metodă de preparare ieftină și mai puțin toxică pentru un catalizator eficient prin utilizarea resurselor naturale și ușor de găsit.

Au abordat această provocare folosind spanac.

“Metoda pe care am testat-o poate produce catalizatori foarte activi, pe bază de carbon, din spanac, care este o biomasă regenerabilă. În plus, credem că depășește catalizatorii comerciali de platină atât în activitate, cât și în stabilitate”, a spus prof. Shouzhong Zou, profesor de chimie la UA și autorul principal al lucrării.

Catalizatorii accelerează reacția de reducere a oxigenului pentru a produce suficient curent și a crea energie.

Cercetătorii fac progrese în laborator și referitor la prototipuri de catalizatori derivați din plante sau produse vegetale.

Lucrarea lui Zou este prima demonstrație care folosește spanacul ca material pentru prepararea catalizatorilor de reacție de reducere a oxigenului.

Spanacul este un bun candidat pentru această lucrare, deoarece supraviețuiește la temperaturi scăzute, este abundent și ușor de cultivat și este bogat în fier și azot, care sunt esențiale pentru acest tip de catalizator.

Pentru a crea nanofolii, cercetătorii au supus spanacul unui proces în mai mulți pași care a inclus atât metode low – tech, cât și de înaltă tehnologie, inclusiv spălarea, stoarcerea și uscarea prin congelare a spanacului, măcinându-l manual într-o pulbere fină.

Foaia de carbon rezultată este apoi suplimentată cu azot pentru a-i îmbunătăți performanța.

Următorul pas pentru cercetători este de a utiliza catalizatorii din simularea de laborator în dispozitive prototip, cum ar fi celulele de combustibil cu hidrogen.

Citește și:
Etichete: