România rurală, modernizată cu bani ”din afară”: cum au ajuns bunicuțele cu scuter și triciclete electrice

România rurală, modernizată cu bani ”din afară”: cum au ajuns bunicuțele cu scuter și triciclete electrice

În România, în fiecare an, intră foarte mulți bani de la persoanele care lucrează în străinătate. Partea proastă este că cei rămași în țară nu-și mai văd rudele cu anii. Partea bună este că acei bani facilitează dezvoltarea mediului rural de la noi.

Dacă mergi la țară în România, sunt șanse mari să vezi în continuare toalete în curte, apă doar din fântână sau străzi din pământ. Există însă multe familii de oameni gospodari care au reușit să-și facă viața semnificativ mai ușoară în mediul rural, după cum atrag atenția cei de la ProTV.

În doar câțiva ani, căruțele ar putea deveni de domeniul trecutului pe ulițele românești. Bătrânii cu copii plecați în afară au început deja să le înlocuiască cu scutere și triciclete electrice. În mod surprinzător, vârstnici de la țară s-au obișnuit rapid cu saltul tehnologic și acum nu se mai pot despărți de aceste mijloace de transport ”futuriste”.

”Numai că a ei merge mai repede, câteodată mi-e ciudă pe ea”, glumește o bătrânică din Hălăucești care merge în fiecare zi la magazinul din sat cu prietena ei al cărei scuter este un pic mai sprinten. Până și la biserică se deplasează tot cu gadgeturile lor electrice.

”Dar eu știu? Merge tare! Când m-am suit prima dată, am zis: de acum înainte zbor și zbor când mă duc! Eu ocolesc, trec înainte și mă duc, și ele strigă după mine, auteoo cum se bagă!”, a răspuns Maria Pitiliuț când a fost întrebată când de repede merge bolidul din dotare.

Astfel de mijloace de transport au devenit foarte populare în comunele din județul Iași, în timp ce în Sarichioi (Delta Dunării), sunt foarte populare tricicletele electrice. Îmbrăcate în porturi tradiționale lipovenești, femeile din zonă sunt dependente de acest creații motorizate. În ceea ce privește prețul de achiziție, acesta variază foarte mult. În funcție de baterie și de vârsta scuterului sau a tricicletei, începe la 2000 de lei și ajunge până la 2000 de euro.