29 iul. 2021 | 14:15

Bâlbâiala Guvernului pe tema PNRR: de ce întârzie Comisia Europeană aprobarea lui

ACTUALITATE
Bâlbâiala Guvernului pe tema PNRR: de ce întârzie Comisia Europeană aprobarea lui

România a trimis spre aprobare PNRR- Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – la Bruxelles, dar un răspuns întârzie să vină.

Comisia Europeană a aprobat deja mai multe planuri depuse de state-membre. Au primit OK-ul țări precum Croaţia, Cipru, Lituania şi Slovenia și se pregătește un răspuns favorabil și pentru Irlanda și Cehia. În cazul României, însă, lucrurile tărăgănează.

Premierul Florin Cîțu încearcă să transmisă semnale pozitive către public, dar realitatea s-ar putea să fie alta. După cum scriu jurnaliștii publicației germane Die Welt, )România trebuie să-și refacă planul până la finalul lunii septembrie. Situația ar putea fi delicată, mai notează jurnaliștii.

De ce întârzie aprobarea PNRR

Publicația germană amintește că, odată cu cele patru planuri adoptate luni, un total de 16 din cele 27 de state membre ale UE au primit acum «Go» și pot conta pe un avans de 13% din fondurile la care au apelat.

”Miniștrii de finanțe ar trebui să primească transferurile de bani în următoarele săptămâni. Planurile Belgiei, Germaniei, Danemarcei, Franței, Greciei, Italiei, Letoniei, Luxemburgului, Austriei, Portugaliei, Slovaciei și Spaniei fuseseră deja aprobate de către Comisie și statele membre la începutul lunii iulie“, scrie publicația.

În privința României, lucrurile nu arată foarte bine.

“Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârșitul lunii septembrie, situația fiind în acest caz, al României, cu mult mai delicată decat la celelalte țări. Planul prezentat de București a ridicat foarte multe întrebări pentru autoritățile de la Bruxelles. România a solicitat 15 miliarde de euro în împrumuturi soft și 14,3 miliarde de euro în transferuri nerambursabile. La Bruxelles, se spune că planul predat avea deficite semnificative, inclusiv lipsa informațiilor privind costurile și cheltuielile. Atât de mari erau lacunele, atât de mare era nevoia Comisiei de a primi informații concrete, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei UE prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie” – Die Welt. 

N-ar fi exclus, așadar, ca planul să fie respins, dacă informațiile suplimentare cerute nu sunt convingătoare.

Ce spune premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu caută să calmeze lucrurile. El a declarat, la Digi24, că PNRR ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în jurul datei de 15 septembrie.

„Avem un guvern nou, o coaliţie care a început discuţia pe PNRR mai târziu decât celelalte ţări. (…) Noi aveam un PNRR; în coaliţie s-a decis să fie puţin schimbat (…). Ceea ce pot să vă spun este că va fi aprobat în toamnă, în septembrie (…). În august la Comisia Europeană nu prea se lucrează şi atunci nu are cum să fie aprobat (…). Ţinta mea este să-l avem în jur de 15 septembrie aprobat, poate mai devreme”, a declarat premierul.

El a precizat că o primă tranşă de bani ar urma să vină în luna noiembrie, dar unele proiecte cuprinse în PNRR ar putea să primească iniţial finanţare de la bugetul de stat, pentru a putea fi demarate.

„Dacă avem proiecte care deja sunt în PNRR şi ştiu că va fi aprobat PNRR-ul şi ministerele vor să înceapă, vom face un efort pentru unele de la buget, la rectificare, să le dăm voie să înceapă aceste proiecte pentru ca apoi să decontăm din PNRR. Deci proiectele vor începe. (…) Cine are nevoie de resurse pentru a începe proiectele mai devreme va primi banii de la buget şi apoi vom lua banii din decontare”, a explicat Florin Cîţu.