15 iul. 2021 | 11:00

România își pune bețe-n roate, singură: de ce nu se mai face nimic, cât de mult a scăzut producția din țară

ACTUALITATE
România își pune bețe-n roate, singură: de ce nu se mai face nimic, cât de mult a scăzut producția din țară

O analiză a Institutului European de Statistică atrage atenția asupra unei probleme suplimentare legate de performanța economică și industrială a țării noastre, în raport cu alte țări din blocul comunitar.

Producția industrială reprezintă un barometru foarte important pentru a-ți da seama cât de bine merge economia unei țări. Fluctuațiile din acest sector sunt precum o oglindă a realității din piața, a ceea ce merge prost sau merge bine. Pornind de la aceste particularități contextuale, țara noastră nu este bine deloc.

Producţia industrială a scăzut atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, în luna mai comparativ cu aprilie. Chiar și așa, în rândul statelor membre, România a înregistrat cea mai importantă scădere a producţiei industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform datelor ajunse online în această săptămână, producția industrială a scăzut cu 1% în zona euro și cu 0,9% în Uniunea Europeană. Aceste valori au fost calculate pentru luna mai 2021 în raport cu luna aprilie 2021. În mod aproape previzibil, în rândul statelor membre, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în România (minus 8,5%), Grecia (minus 4,7%) şi Irlanda (minus 4,6%), conform Agerpres.

La nivelul blocului comunitar, producţia de energie a scăzut cu 2% de la o lună la alta, producţia de bunuri de folosinţă imediată a scăzut cu 1,7%, iar producţia de bunuri de capital a scăzut cu 1,6%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 1,5%.

Din fericire, când faci o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, începe să devină evident că efectele pandemiei nu se mai resimt atât de tare în Europa, aproape deloc. De la un an la altul, în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020, producţia industrială a crescut cu 20,5% în zona euro şi cu 21,2% în UE. Datele agregate de Eurostat arată că producţia industrială a crescut în toate statele membre, iar cele mai mari importante creşteri au fost înregistrate în Ungaria (40,3%), Slovacia (36,8%), Polonia (30,2%) şi România (29,3%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele