03 iun. 2021 | 11:00

România în spațiul Schengen, mai repede decât se aștepta cineva: anunțul Comisiei Europene

ACTUALITATE
România în spațiul Schengen, mai repede decât se aștepta cineva: anunțul Comisiei Europene

Comisia Europeană face eforturi pentru aderarea la spațiul Schengen a mai multor țări, printre care și România, iar beneficiile sunt semnificative.

Pe parcursul zilei de ieri a ajuns în spațiul public o cerere a Comisiei Europene adresată Consiliului European. Aceasta vizează grăbirea procedurii prin care România, Bulgaria și Croația să poată adera la Schengen. Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen, întrucât este ”o așteptare legitimă” și ”o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene.

”Strategia solicită Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în spațiul Schengen. Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011. În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că Croația a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile.”, se arată în documentul publicat ieri.

Dacă lucrurile merg bine cu cele trei țări menționate mai sus, s-ar putea ca de aceleași beneficii să se bucure și Republica Cipru, după finalizarea cu succes a procesului de evaluare. ”Strategia solicită, de asemenea, finalizarea extinderii spațiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croația și Cipru să poată beneficia pe deplin de Schengen”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Pe marginea acestui subiect a făcut câteva mențiuni și Margaritis Schinas, vicepreședintele desemnat pentru Promovarea modului de viață european. În opinia sa, Schengen nu este complet fără toate statele membre UE. ”Astăzi propunem o nouă cale de urmat care să asigure securitatea și mobilitatea cetățenilor UE, sporind în același timp rezistența Schengen la provocări. Desigur, Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre. Un Schengen mai inclusiv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur. „, a adăugat oficialul.

„Libertatea de a circula, de a trăi și de a lucra în diferite state membre este o libertate la care europenii țin. Una dintre cele mai mari realizări ale UE, diferite crize și provocări ne-au arătat că nu putem lua Schengen de-a gata. Astăzi, prezentăm o cale de urmat care ne asigură că Schengen poate suporta testul timpului, una care va asigura fluxul liber de oameni, bunuri și servicii, indiferent de circumstanțe pentru a ne reconstrui economiile și pentru ca noi să ieșim mai puternici împreună ”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele