16 feb. 2021 | 17:43

România dă lovitura în Europa. Cifrele care pun în umbră marile puteri economice. S-a aflat acum

CHESTII
România dă lovitura în Europa. Cifrele care pun în umbră marile puteri economice. S-a aflat acum

La finele anului trecut, statele europene au fost nevoite să înăsprească măsurile de restricție, ca răspuns la agravarea situației epidemiologice aproape peste tot în lume. Totuși, trendul nu a fost adoptat și de autoritățile guvernamentale din România, care au permis o ușoară relaxare, într-o Europă cvasi-blocată.

Această relaxare, deși nu semnificativă, a contat enorm pentru economie, conform unei analize Bloomberg. România a avut, în trimestrul al patrulea din 2020, o creștere economică ce a pus în umbră marile puteri economice din Europa.

PIB-ul a crescut în trimestrul 4 din 2020 cu 5,3% față de trimestrul precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Economia țării noastre a crescut cu 5,3% în trimestrul IV al anului trecut pe serie ajustată sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, iar pe ansamblul anului s-a contractat cu 3,9%.

Avans pentru România în 2020

Având o expansiune de 5,3% a PIB, România a înregistrat în trimestrul patru din 2020 cel mai semnificativ avans în rândul statelor din Uniunea Europeană care au raportat datele până acum.

“Estimările «semnal» precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criză pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă.”
INS

Totodată, economia României a avut una din cele mai mici contracții din Uniunea Europeană. Scăderea a fost de 4,8 la nivelul țărilor UE și de 5,1% la nivelul țărilor din zona euro. De asemenea, în regiunea Europei de Est, și Ungaria şi Bulgaria s-au remarcat cu creșteri neașteptat de mari ale Produsului Intern Brut, în comparație cu lunile anterioare.

Dintre toate statele membre, Lituania a făcut cea mai puternică demonstrație de forță, fiind statul cu cea mai bună performanță economică din Uniunea Europeană. În proiectul de buget pentru anul 2021, Guvernul a estimat o creștere economică de 4,3% și un PIB 1.116 miliarde lei.

România mai are un motiv de mândrie. Țara noastră e în topul ţărilor UE la campania de vaccinare. Peste 21 milioane doze de vaccin au fost administrate în ţările membre UE, conform celor mai recente estimări făcute de Bloomberg. Pe 15 februarie, România era pe locul 6 la nivel european. E însă peste media UE.