România ascundea un tezaur unicat: cât valorează averea descoperită din greșeală

România ascundea un tezaur unicat: cât valorează averea descoperită din greșeală

Data viitoare când te întrebi la ce ar putea să ajute investiția într-un detector de metale, să ai în vedere tezaurul unicat descoperit de un bărbat în sudul județului Prahova. Acesta va fi recompensat cu o avere.

Un tezaur format din podoabe și monede bizantine de secol XI, unicat în România, a fost descoperit cu detectorul de metale de către un pasionat de istorie în zona de sud a județului Prahova, a anunțat luni Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Numele bărbatului este Cristian Cojanu și, după ce a făcut descoperirea, a decis să predea toat piesele Direcției Județene pentru Cultură Prahova.

tezaur unicat Prahova

România stătea pe o comoară: cât valorează tezaurul

Tezaurul descoperit în Prahova este alcătuit din 40 de piese. Discutăm de cercei, monede din aur și argint. El este unicat în România, ilustrând relațiile populației și a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin.

Ca referință, literatura de specialitate nu atrage atenția în România asupra niciunui un tezaur similar care să conțină piese de podoabă și un grup compact de monede din electrum din același tip puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) și ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.

În ceea ce privește operațiunile următoare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmează să facă un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri.

Șeful Biroului arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă, a precizat luni, într-o conferință de presă, că piesele descoperite de către pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului, conform Agerpres.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: