09 mart. 2021 | 18:08

România a luat fața Europei la un capitol important: cum se compară cu marile economii din UE

BANI
România a luat fața Europei la un capitol important: cum se compară cu marile economii din UE

Țara noastră a reușit în 2020 performanța de a avea cea mai puternică creștere economică din Uniunea Europeană. Atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, economiile au înregistrat performanțe slabe.

Mai mult decât atât, per ansamblul anului 2020, economia întregii Europe a fost depășită chiar și de economia rusească. Peste economia europeană s-a situat, de asemenea și cea din Statele Unite ale Americii, dar și cea înregistrată în China.

PIB al României a crescut, în trimestrul al patrulea din 2020, cu 4,8%, în comparație cu trimestrul al treilea. Este cel mai puternic avans înregistrat de vreo țară membră a UE, arată datele Eurostat.

În timp ce economia românească a deținut recordul la creștere în ultimul trimestru din 2020, nu același lucru s-a întâmplat și în alte state, recunoscute că fiind motoare economice veritabile în Uniunea Europeană.

Spre exemplu, economiile s-au depreciat puternic în Irlanda (minus 5,1%), Austria (minus 2,7%), Italia (minus 1,9%) şi Franţa (minus 1,4%). La polul opus, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (4,8%), Malta (3,8%), Croaţia şi Grecia (ambele 2,7%).

În timp ce economia României a performat cu un plus de 4,8%, PIB în zona euro a scăzut cu 0,7%, iar cel din Uniunea Europeană cu 0,5% în trimestrul patru față de trimestrul trei. Dacă aruncăm o privire peste întreg anul 2020, observăm că PIB în zona euro a scăzut cu 6,6%, faţă de un declin de 6,8% cât se anunțase iniţial, iar în Uniunea Europeană cu 6,2%, faţă de unul de 6,4% prognozat iniţial.

Europa, depășită economic de SUA, Rusia și China

În aceste condiții, economia europeană, per ansamblu, se situează sub cea a marilor rivali. În SUA, spre exemplu, în 2020, PIB a suferit o contracție de a scăzut cu 3,5%.

Și mai puțîn a avut de suferit economia rusească, cu un minus de 3,1%. În schimb, în epicentrul pandemiei de coronavirus, în China, economia a fost pe plus. Chinezii au înregistrat în 2020 un avans economic de 2,5%.