04 feb. 2021 | 13:03

De ce nu știu angajații români să folosească un PC și de ce bugetarii primesc spor pentru asta

ACTUALITATE
De ce nu știu angajații români să folosească un PC și de ce bugetarii primesc spor pentru asta

Statisticile vin cu concluzii îngrijorătoare legate de abilitatea angajaților români de a folosi un computer.

Angajații români nu-s atât de familiarizați cu un computer, așa cum ai crede. Datele arată că România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește abilitățile angajaților de a folosi un calculator. Mai bine de o treime dintre angajați au doar cunoștiințe elementare, scrie Digi24.

Subiectul este unul de interes, mai ales când oficialii statului vorbesc de digitalizare și de automatizarea proceselor ce preusupun rutină, iar reportaje media arată cum sunt angajați oameni în sistemul public. Premierul Florin Cîțu a remarcat, cu stupoare, că există mulți bugetari care primesc spor pentru munca la calculator.

Deși mulți dintre ei e posibil să nu fi deschis niciodată așa ceva.

De ce nu știu angajații români să folosească un computer

E drept că România stă extrem de bine la capitolul IT, cu mulți tineri care sunt extrem de bine pregătiți în domeniu. Doar că realitatea din teren e mai amplă de atât. România e codașa Uniunii Europene la competențele digitale ale angajaților, în vreme ce Elveția, spre exemplu, e pe primul loc.

40% dintre angajații elvețieni de la stat știu să folosească calculatorul. În România, însă, două din 10 persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, nu au folosit niciodată internetul, eși țara noastră are una dintre cele mai bune conexiuni. Cei mai mulți români care nu se conectează la internet sunt din județele din sud-estul țării, potrivit unui raport al unei companii de consultanță.

O altă statistică interesantă arată că nici măcar atunci când au nevoie de un loc de muncă, românii nu se grăbesc să urmeze cursuri de formare profesională.

Numai 3,4% dintre șomeri au urmat forme de pregătire profesională, un nivel similar cu cel din Ungaria (3,4%), dar cu mult sub cel din Polonia (8,2%). Spre comparație, 57,5% dintre suedezi s-au pregătit, în 2019, pentru a-și găsi un loc de muncă. Media UE este de 14,8%.

Potrivit raportului DESI 2020 (Indicele economiei și societății digitale) al Comisiei Europene, care monitorizează performanțele digitale globale din Europa și urmărește progresele înregistrate de țările UE în ceea ce privește competitivitatea digitală, mai puțin de o treime dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale cel puțin elementare (58% la nivelul UE în ansamblu), în timp ce 35% au competențe cel puțin elementare în materie de software (față de o medie a UE de 61%).