17 mart. 2021 | 08:00

Rolul părinților în creșterea cazurilor de coronavirus din școlile românești: ”E o alegere personală”

ACTUALITATE
Rolul părinților în creșterea cazurilor de coronavirus din școlile românești: ”E o alegere personală”

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Educației a atras atenția asupra mai multor detalii legate de situația cazurilor de coronavirus din școli. Nu a ezitat și să arate cu degetul către potențialii vinovați.

În teorie, în România, copiii din școli ar trebui testați cu ajutorul testelor rapide de tip antigen, în momentul în care prezintă simptome de Covid sau au luat contact cu o persoană confirmată. Din păcate, decizia de testare este la latitudinea părinților. Pentru că cei mai mulți dintre ei refuză acest proces, se ajunge la la numărul mare de cazuri de coronavirus pe care l-am văzut în rândul elevilor.

”Din ultima raportare a Ministerului Sănătăţii reiese că au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1.500.000 de teste. Infim. Teste antigen rapide. Sigur că aceste cazuri de elevi depistaţi pozitiv sunt urmare a unei testări PCR, testare care s-a făcut fie de către DSP, fie în funcţie de opţiunea părinţilor prin entităţi private. Sunt rezultatele unor testări PCR. Testarea antigen rapidă în şcoli a mers foarte prost”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Digi24.

Dincolo de lipsa de personal medical din școli, marea problemă ține de democrația prost înțeleasă de către părinți, a atras atenția ministrul. ”În mod clar, nu a existat personal medical, nu a existat disponibilitate probabil atât de mare din partea personalului medical existent, acolo unde există. Am spus-o de fiecare dată, mai puţin de una din cinci şcoli au cabinete medicale şcolare.

Şi, de asemenea, aceste teste antigen rapide au fost considerate de unii părinţi invazive şi de aceea soluţia unor teste rapide non invazive pe bază de salivă cred că sunt o soluţie mult mai bună, acceptată de părinţi pe de-o parte şi, pe de altă parte, nu necesită personal medical pentru administrare. Ele pot fi şi autoadministrate. Vedem şi cazurile din şcolile din Franţa, Austria şi alte state. Testarea rapidă non invazivă cred că este o soluţie bună”, a declarat Cîmpeanu.

Încercând să nu ofenseze pe nimeni, deși situația cazurilor de coronavirus din unitățile de învățământ este departe de a fi îmbucurătoare, Sorin Cîmpeanu a spus că înțelege reticența părinților. ”Acum nu există (aceste teste non invazive – n.r.), sunt doar acele teste cu beţişorul care… Eu cred că am făcut vreo 50 de astfel de teste, dar e o alegere personală care trebuie respectată. Şi eu dacă aş fi avut copil de 7-8 ani poate aş fi avut rezerve faţă de testarea acesta. Pot să înțeleg reticienţa unor părinţi vizavi de testarea în acest fel”, a declarat ministrul Educaţiei în aceeași intervenție televizată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele